Учени реставратори са установили, че емблематичната картина на Едвард Мунк

...
Учени реставратори са установили, че емблематичната картина на Едвард Мунк
Коментари Харесай

Учени: „Писък“ на Мунк се поврежда от човешкото дишане

Учени реставратори са открили, че емблематичната картина на Едвард Мунк „ Писък “ се поврежда от дишането на посетителите в музея, в който е изложена, написа „ Индипендънт “. Те приканват тя да бъде предпазена и преместена.
Откраднаха картина на Ван Гог от неработещ поради COVID-19 музей Платното „ Градината на енорейския духовник в Нюнен напролет на 1884 година " е отмъкнато от незнайни от музея „ Сингър Ларен “ край Амстердам
Известното произведение на изкуството беше изследвано благодарение на рентгенови лъчи. Реставраторите открили, че Мунк употребявал замърсен смес на кадмиева жълта багра, която е извънредно податлива на ниски равнища на мокрота – такива като от човешки мирис.

Частите от картината, за които е употребен този жълт цвят – залезът, езерото и елементи от лицето на крещящия човек са доста избледнели, като в някои случаи боята даже се бели и пада.
Mонахиня твърди, че е внучка на Едвард Мунк Готова е да се подложи на ДНК проучване, с цел да го потвърди
Кадмиевите жълти бои са били извънредно известни и са употребявани и от други известни художници като Винсент Ван Гог и Анри Матис.

Проучването на реставраторите открило, че изборът на Мунк да употребява ексцентрични по химически състав пигменти „ слага голямо тестване пред екипите за реституция и консервация “, защото тези бои претърпяват сериозна химическа промяна с времето.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР