Учени решиха да не мърдат стрелките на символичния Часовник на

...
Учени решиха да не мърдат стрелките на символичния Часовник на
Коментари Харесай

И тази година светът е на 100 секунди от Страшния съд

Учени взеха решение да не мърдат стрелките на символичния " Часовник на Страшния съд ", те към момента демонстрират 100 секунди до " нуклеарна война ". Това заяви в сряда на видеоконференция във Вашингтон Рейчъл Бронсън, президент на " Бюлетин на атомните учени " (Bulletin of the Atomic Scientist), на чиято корица часовникът се появи за първи път през 1947 година

Хората могат да се оправят с заплахите, подбудени от актуалните технологии , даже по време на рецесия. Но в случай че човечеството желае да избегне екзистенциална злополука - такава, при която би изгубило всичко - националните водачи би трябвало да свършат доста по-добра работа в битката с дезинформацията, да се вслушват в науката и да си сътрудничат, с цел да понижат световните опасности .

Неправилното ръководство на тази тежка световна здравна рецесия с Covid-19 въпреки и не екзистенциална опасност е " сигнал за пробуждане " , че държавните управления, институциите и заблудената общност остават неподготвени да се оправят с още по-големите закани , подбудени от нуклеарната война и изменението на климата .

Като се има поради това и неналичието на прогрес през 2020 година в оправянето с нуклеарните и климатичните рискове, " Часовникът на Страшния съд " остава толкоз покрай среднощ, колкото - единствено 100 секунди до среднощ .

Решението се взема от Съвета на Бюлетина за просвета и сигурност на атомните учени в консултация с Борда на спонсорите на бюлетина, който включва 13 Нобелови лауреати . През януари 2020 година часовникът на Страшния съд се реалокира на 100 секунди до среднощ, по-близо до среднощ от всеки път в историята.

През декември 2020 година Бюлетинът на атомните учени означи своята 75-годишнина . Основан през 1945 година от Алберт Айнщайн и учени от Чикагския университет , които са помогнали за създаването на първите атомни оръжия в плана " Манхатън ", " Бюлетинът на атомните учени " основава " Часовникът на Страшния съд " две години по-късно, употребявайки облиците на апокалипсиса (полунощ) и актуалния идиом на нуклеарна детонация (обратно отброяване до нула) за закани за човечеството и планетата. С течение на времето Часовникът се трансформира в всепризнат знак за уязвимостта на света от злополука от нуклеарни оръжия, климатични промени и разрушителни технологии в други области.

Д-р Рейчъл Бронсън, президент и основен изпълнителен шеф , Бюлетин на атомните учени: " Стрелките на часовника на Страшния съд остават на 100 секунди до среднощ. Смъртоносната и вдъхновяваща страха пандемия COVID-19 служи като исторически " апел за пробуждане ", ярка илюстрация, че националните държавни управления и интернационалните организации са неподготвени да ръководят в действителност унищожаващи цивилизацията закани от нуклеарните оръжия и изменението на климата. "

Бившият губернатор на Калифорния Джери Браун , ръководител на бюлетина на атомните учени: " Съединени американски щати, Русия и международните нуклеарни сили би трябвало да спрат да си крещят. Време е да се отстранен нуклеарните оръжия, а не да се построяват повече от тях. По същия метод е и с изменението на климата: Съединени американски щати, Китай и други огромни страни би трябвало да се заемат съществено с намаляването на смъртоносните въглеродни излъчвания - в този момент. Остават 100 секунди до среднощ. Събудете се! "

Д-р Стив Фетър, професор от Университет на Мериленд , и член на Съвета за просвета и сигурност, Бюлетин на атомните учени: " Модернизацията и разширението на нуклеарните арсенали в голям брой страни, съчетани с неналичието на дипломатически старания за понижаване на нуклеарните опасности, усилиха вероятността от злополука. Разработването на хиперзвукови оръжия, балистична ракетна отбрана и системи за доставка на оръжие, които могат да употребяват стандартни или нуклеарни бойни глави, покачват вероятността от неверни калкулации по време на рецесия. По наша оценка капацитетът светът да се озове в нуклеарна война - непрекъснато съществуваща заплаха през последните 75 години - се е нараснал през 2020 година "

Основни рекомендации и стъпки за справяне с нуклеарните, климатичните и други огромни закани:

Президентите на Съединени американски щати и Русия могат и би трябвало, като поддържат двата най-големи нуклеарни арсенала на сегашните равнища.

След като Съединените щати оповестиха, че ще се причислят към Парижкото съглашение за климата, би трябвало да ускорят своя ангажимент за декарбонизация и да вкарат политики, които вършат допустимо постигането на уговорката.

Сега, откакто Съединените щати се причислиха към Световната здравна организация, те би трябвало да работят посредством СЗО и други интернационалните институции за понижаване на биологичните опасности от всевъзможен тип.

Съединените щати би трябвало да заявяват своя ангажимент да не се употребява нуклеарно оръжие за първи удар и да убедят съдружниците и противниците си да се съгласят, че не-използването е стъпка към сигурността и стабилността.

Русия може да се причисли към Съвета НАТО-Русия и да стартира съществени полемики за понижаване на риска и за отбягване на заплахите от ескалация.

Северна Корея може да се съгласи да кодифицира и позволи инспекция на своя мораториум върху нуклеарни опити и проби на ракети с огромен обхват.

Иран и Съединени американски щати могат взаимно да се върнат към цялостно сходство със Съвместния изчерпателен проект за деяние, а Иран може да се съгласи на нови, по-широки диалози за сигурността в Близкия изток и ограничавания за своите ракетни и други военни действия.

Новата администрация на Съединени американски щати може да назначава на управителни позиции в научно обосновани организации въз основа на теоретичен опит и пълномощия; да не разрешава намесата в правенето или разпространяването на научни отчети на изпълнителната власт; да употребява допустимо най-хубавата просвета за информиране на съображения за политики; да разрешават на държавните учени да се ангажират с обществеността за тяхната работа; и да обезпечи финансиране за възобновяване и подсилване на интернационалното научно съдействие.

Правителствата, огромните компании за информационни технологии, университетските специалисти и виновните медийни организации могат да си сътрудничат, с цел да намерят на практика и етични способи за битка с дезинформацията в интернет.

През 2020 година онлайн лъжата безусловно убита.

Екзистенциалните закани от нуклеарни оръжия и изменението на климата се ускориха през последните години заради мултиплициране на заканите: продължаващата корупция на осведомителната екосфера, от която зависи демокрацията и вземането на публични решения. Тук още веднъж пандемията с COVID-19 е апел за пробуждане. Фалшивата и подвеждаща информация, популяризирана по интернет - в това число неправилно показване на сериозността на COVID-19, разпространение на подправени лекове и политизиране основава обществен безпорядък в доста страни и води до ненужна гибел.

Това - постоянно движени от политически фигури и партийни медии - подкопаха способността на виновните национални и световни водачи да пазят сигурността на своите жители.
 За първи път светът е на „ 100 секунди” от нуклеарна война
За първи път светът е на „ 100 секунди ” от нуклеарна война

Това излиза наяве от позицията на символичния " Часовник на Страшния съд "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР