Учени разработват нов анализ на кръвта, който да може да

...
Учени разработват нов анализ на кръвта, който да може да
Коментари Харесай

Ще умрем ли в следващите 5-10 години: Отговор ще дава нов анализ на кръвта

Учени създават нов разбор на кръвта, който да може да покаже дали в идващите 5-10 години има риск да умрем от естествена гибел.

Холандски специалисти са създали огромно изследване на кръвни проби в 12 европейски страни. Става дума за анализите на над 44 хиляди индивида.
Пробив: Учени откриха метод да обръщат кръвните групи в една универсална Ако методът се окаже изцяло безвреден, това би разрешило проблемите с дефицита на донорска кръв по целия свят
Медиците са съумели да отделят 14 биомаркера, по които се прави оценка вероятността за летален край по естествени аргументи – от исхемична болест на сърцето до рак на белите дробове.

На тяхна основа те считат да изработят общ „ показател на смъртта”, написа Би Би Си, като разяснява, че цялостното изследване може да се види в профилираното списание „ Нейчър комуникейшънс”.

Снимка: iStock

Експертите обаче са безапелационни, че този показател не трябва да се възприема за необратим. Биомаркерите се правят оценка по настоящото положение на пациента и демонстрират високия риск от развиване на една или друга болест, което може да се избегне с избор на уместно лекуване или смяна в метода на живот и хранене.

Повечето от нас може би биха се изплашили да си създадат сходно проучване на кръвта, показващо какъв брой е близо гибелта ни, само че за лекарите то ще е доста потребно, тъй като от него ще зависи избора на лекуване и надлежно по-големият му триумф.

Снимка: Reuters

Особено значимо това ще е при решението дали да се направи интервенция, или да се избегне, с цел да се премине на по-нискорискова терапия.

Освен това учените от Холандия са съумели да намерят биомаркери, които да създадат по-точни „ предсказания”, без значение от възрастта и пола на пациентите.

Снимка: iStock

Резултатите от огромното проучване обгръщат разбори на кръвта на европейци от 18 до 109-годишна възраст, защитавани в разнообразни бази данни.

„ Формулата на смъртта” ще демонстрира ще умрем ли в идващите 5-10 години с акуратност над 83%.

Някои експерти демонстрират по-малко оптимизъм, тъй като моделът не е подготвен за потребление.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР