Учени разработиха уникален мозъчен имплант, който обещава да направи революция

...
Учени разработиха уникален мозъчен имплант, който обещава да направи революция
Коментари Харесай

Графенът се добра и да мозъка: революционен имплант ще позволи точното и безопасно регистриране на дълбоката нервна активност

Учени създадоха неповторим мозъчен имплант, който дава обещание да направи гражданска война в неврологията. Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего показаха транспарантен имплант, който се слага на повърхността на мозъка и може да регистрира интензивността от най-дълбоките му пластове.

Съществуващите способи за проучване на мозъка, като ЯМР и ЕЕГ, имат своите ограничавания: ЯМР изисква непрекъснато наличие на пациента в скенера, а ЕЕГ не е задоволително точна за редица приложения. Но слагането на електроди в мозъчната тъкан, макар че обезпечава висококачествени сигнали, е обвързвано с хирургически опасности и може да докара до утежняване на сигнала заради образуването на белези и изместването на електродите.

Новият метод включва потреблението на електроди, сложени на повърхността на мозъка. Те са по-малко рискови от дълбоките импланти, само че са доста по-точни от неинвазивните способи. Разработеният имплант съдържа микроскопични електроди, направени от графен, които могат да регистрират интензивността от дълбоките пластове на мозъка. Изследователите са употребявали машинно образование, с цел да проучват връзките сред сигналите от другите пластове.

Имплантът, направен от полимер с графенови електроди, разрешава едновременното записване на електрическата интензивност от повърхността и оптичното обрисуване на по-дълбоките области на мозъка. Екипът от учени откри корелация сред интензивността във външните и вътрешните пластове и употребява изкуствен интелект, с цел да планува интензивността на калция, което е индикатор за невронната интензивност в дълбоките области на мозъка.

Този способ разрешава провеждането на по-продължителни проучвания с движещи се субекти, изпълняващи комплицирани задания, което улеснява по-задълбоченото схващане на невронната интензивност в действителни условия.

Въпреки това към момента е прекомерно рано да се приказва за използването на сходна технология върху хора. Засега изследователският екип е показал опцията за проучване на корелациите сред оптичните и електрическите сигнали единствено при опитни мишки. Необходимо е да се проведат редица спомагателни проучвания, с цел да се заключи моделът и да в бъдеще да се приспособява и за хората.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР