Учени разкриха най-големия и стар храм на маите в Централна

...
Учени разкриха най-големия и стар храм на маите в Централна
Коментари Харесай

Историческа находка: Разкриха най-големия и стар храм на маите

Учени разкриха най-големия и остарял храм на маите в Централна Америка, оповестява Си Ен Ен. Kомплексът е на повече от 3000 година, a дължината му е 1,4 км.

Откритието е направено с помощта на нова технология за отдалечено наблюдаване, наречена „ Лидар “. Чрез светлинно картографиране се възпроизвежда модел на теренa, разкривайки секрети, които са надълбоко заровени подземен.



Лазерното картографиране се употребява от няколко години в археологията, посредством него се усилва скоростта и мащаба на откритията. Сега, с помощта на него е открита най-ранната и най-голяма церемониална конструкция, строена в миналото от маите – обхващаща повече повърхност от Голямата пирамида в Гиза, Египет.
Древна находка в Мексико: Археолози откриха замък на маите (ВИДЕО) Останките сочат, че постройката е била дълга най-малко 55 метра, необятна 15 и висока 6 метра
" Комплексът е толкоз голям, че наподобява като част от естествения пейзаж. Не бихте разпознали правоъгълната му форма. Но в „ Лидар “ той се появи ", сподели Такеши Иномата, професор по антропология в Университета в Аризона и основният създател на публикация за откритието, оповестена в сряда в списанието Nature.

Снимка: Reuters

Наричан „ Агуада Феникс “, този незнаен до момента храм на маите в Табаско, Мексико, е издигнат сред 1000 година пр.н.е. и 800 година прочие н. е. Екипът от археолози са разкрили нефритови брадви и други скъпи предмети в центъра му.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР