Учени, работещи за американска компания, съобщиха, че са успели за

...
Учени, работещи за американска компания, съобщиха, че са успели за
Коментари Харесай

В САЩ създадоха прасета, подходящи за донори на органи за хора

Учени, работещи за американска компания, оповестиха, че са съумели за основат свине, които да се употребяват като донори на органи за нуждаещи се хора без заплаха да се трансферират в човешкото тяло евентуално рискови свински ретворируси.

За задачата е употребен способ за манипулиране на гените. Предполага се, че методът може да стартира да се употребява още през 2020г., само че има и изказвания, че преди този момент да се случи би трябвало да се преодолят още спънки.

Научният пробив бе показан в четвъртък в обява в списание " Сайънс ". В нея екипът от eGenesis разказва, че е употребявал технологията CRISPR, която работи - нагледно казано - като молекулярни " ножици ", отстраняващи нежелани елементи от генома.

След това учените произвели гени на свине, които не биха могли да застрашат индивида със болест. После с клониране са основали свински ембриони, които са сложени в прасета и от тях са се родили прасенца. Родените без ретровирус животни ще бъдат следени по-продължително време за някакви странични резултати от процедурата.

Органи на такива свине биха могли да компенсират дефицита за хора, останали без друга опция за оцеляване. Само в Съединени американски щати над 118 000 души се нуждаят от присаждане на орган, от тях повече от 75 000 са в описите на чакащи, а всяка година към 20 души умират, тъй като не се е появил в точния момент подобаващият човешки донор.

От години е известно, че прасетата са една от другите възможности за източник за трансплантация, защото техните органи са сходни по мярка и конструкция на човешките и са по-подходящи от тези на човекоподобните маймуни, да вземем за пример. Учени изследват особено капацитета за потребление на сърца, бъбреци, черен и бял дроб.

Един от главните проблеми, на които към този момент няма безапелационен отговор, е дали след присаждане органите от прасе няма за провокират у пациента реакция на отменяне. Според eGenesis нейните учени работят и в тази посока.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР