Учени предупреждават, че е необходимо по Великден яйца и козунак

...
Учени предупреждават, че е необходимо по Великден яйца и козунак
Коментари Харесай

Внимателно с яйцата и козунака по Великден!

Учени предизвестяват, че е належащо по Великден яйца и козунак да се ядат в избрани количества, написа РИА Новости.

Здравословното количество е едвам три яйца дневно. С козунакът би трябвало да се ограничаваме още повече. Празничният самун е високо калоричен и количеството, което няма да се отрази на здравето ни по никакъв метод, е едвам 100 грама дневно.

Диетолозите вършат ангажимента, че посочените количества са на база догатката, че човек яде и друга храна, с изключение на яйца и козунак. Ако се откажем от всичко останало и консумираме единствено двата типа типични великденски храни, може да си позволим и повече.

Яйцата са доста потребни. Освен протеини, мазнини и въглехидрати, те съдържат минерали и витамини, като вит. А, холин (вит. В4), биотин (вит В7), кобалт, селен.

Козунаците също имат потребни съставки - витамини от групата В, вит. Е и А.

Хората със стомашно-чревни болести обаче би трябвало да са доста деликатни с великденските деликатеси.

Друга опция е включване в менюто на пъдпъдъчи яйца. Съставът на тяхната пъстра черупка не разрешава проникването на салмонела навътре в яйцето. Тук бонусът е и по-голямото наличие на микроелементи и витамини, примерно витамин A – 2,5 пъти повече, B1 – 2,8 пъти, а B2 – 2,2 пъти, спрямо кокошето яйце. Доказано е, че тези шарени мъничета извличат радиацията от тялото. В Япония към този момент повече от половин век след атомните гърмежи пъдпъдъчите яйца се оферират за закуска в учебните заведения.

Важно е и приготовлението – суровият жълтък или този от доста рохките яйца (врели 2 – 3 минути), резервира всички потребни съставки и усилва равнищата на положителния холестерол в кръвта. Твърдо свареният обаче не ни е другар, а зложелател – той покачва неприятния холестерол, а оттова и риска от инфаркт и инсулт.

" Имам доста пациенти, които преди да дойдат в центъра ни, са яли големи количества твърдо сварени яйца. Рекордьор е един млад мъж, ял всеки ден по 25 – 30 яйца на закуска, с цел да извайва мускули. По Великден бихме могли да си позволим няколко твърдо сварени яйца (заради ритуала на боядисването). През останалото време на годината с изгода за здравето ще е приемането на 5 – 6 сурови жълтъка седмично, само че постоянно от „ щастливи “ кокошки.

За Великден в моето семейство обичайно подготвяме специфична салата. Смесваме твърдо сварени яйца (от боядисаните) и свеж чесън, нарязани на ситно. Прибавяме сок от лимон и малко зехтин и разбъркваме добре. Освен че е доста вкусна, тази композиция изключва отрицателния резултат от сварения жълтък посредством благосъстоянието на антиоксиданти от пресния чесън ", споделя доктор Емилова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР