Учени представиха резултатите от успешно тестване на синтетични тромбоцити в

...
Учени представиха резултатите от успешно тестване на синтетични тромбоцити в
Коментари Харесай

Голям пробив в медицината: разработиха синтетични тромбоцити за спиране на кървенето

Учени показаха резултатите от сполучливо тестване на синтетични тромбоцити в предклинични модели. Те са универсални за всяка кръвна група, работят бързо и извършват изцяло функционалностите на елементарните човешки кафези. Новата технология дава обещание доста да усъвършенства процеса на лекуване и възобновяване от контузии.

Според уеб страницата на Държавния университет на Северна Каролина синтетичните тромбоцити са създадени, с цел да стопират кървенето и да форсират заздравяването на мястото на пострадване. Получаването на тромбоцити от донорска кръв има доста ограничавания, вариращи от кръвната група до периода на валидност на биоматериала, тъй че универсалният синтетичен аналог има доста преимущества.

Новите тромбоцити се състоят от хидрогелни наночастици, които имитират размера, формата и механичните свойства на човешките тромбоцити. Повърхността на клетките е модифицирана посредством въвеждането на фрагменти от антитела, които да се свързват с протеина фибрин. Фибринът нормално се синтезира на мястото на раната и подкрепя съсирването на кръвта. Синтетичните тромбоцити се движат свободно в кръвообращението, до момента в който доближат до раната, с цел да се свържат с фибрина и да стартират процеса на съсирване, изясняват създателите.

При предклиничните опити върху лабораторни животни новата технология демонстрира отлични резултати за ускорение на заздравяването. Не са следени странични резултати.

Важно е да се означи, че синтетичните тромбоцити са универсални и са подобаващи за хора с всякаква кръвна група. Освен това те са лесни за предпазване и превозване. В момента учените се приготвят за осъществяване на пилотни клинични проби.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР