Учени представиха RETFound – иновативен инструмент с изкуствен интелект, който

...
Учени представиха RETFound – иновативен инструмент с изкуствен интелект, който
Коментари Харесай

Революционният модел с изкуствен интелект RETFound коренно променя диагностиката на здравето по изображението на ретината

Учени показаха RETFound – новаторски инструмент с изкуствен интелект, който може да диагностицира и предвижда риска от разнообразни болести посредством разбор на изображенията на ретината. Тази авангардна технология може да прави оценка необятен набор от болести – от очни заболявания до сърдечна непълнота и даже заболяването на Паркинсон, като предлага неинвазивно и дейно средство за ранно разкриване.

Това, което отличава RETFound от предходните диагностични принадлежности, основани на изкуствен интелект, е потреблението на самоконтролирано образование. За разлика от обичайните способи, които изискват отнемащо доста време и средства ръчно етикетиране на голям набор от изображения на ретината, RETFound употребява методология, сходна на образованието на огромните езикови модели като ChatGPT. Чрез този метод моделът с изкуствен интелект се научава да предвижда изчезналите фрагменти от изображенията на ретината, като всъщност учи тънкостите на анатомията на ретината от милиони немаркирани изображения.

Д-р Пиърс Кийн, офталмолог в Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust в Лондон и съавтор на проучването, оповестено в списание Nature, изяснява, че ретината на индивида може да даде значима информация за цялостното му здравословно положение. Ретината е неповторима с това, че разрешава директно наблюдаване на капилярната мрежа, най-малките кръвоносни съдове, което може да открие систематични сърдечносъдови болести като хипертонията. Освен това ретината има подобие с централната нервна система, което я прави скъп източник за оценка положението на нервната тъкан.

След предварителното образование на RETFound върху просторен набор от данни с немаркирани изображения на ретината откривателите вкарват дребен брой маркирани изображения, свързани с съответни болести, като да вземем за пример заболяването на Паркинсон. Използвайки предходните си познания, RETFound дейно се е научил да разпознава характерностите на ретината, свързани с другите болести. Този метод отстрани нуждата откривателите да употребяват ръчно маркиране, което е забележителна спънка.

Представянето на RETFound при откриването на очни болести, в това число диабетна ретинопатия, е доста впечатляващо, като оценките варират от 0,822 до 0,943 по канара, където 1 подхожда на съвършения модел. При прогнозиране на риска от систематични болести, като сърдечен удар, сърдечна непълнота, инсулт и болест на Паркинсон, моделът сподели обещаващи резултати, надминавайки другите модели с изкуствен интелект.

Понастоящем моделът към този момент е обществено притежание и се надяваме, че медицинските експерти по света ще го приспособяват и обучат за своите характерни групи пациенти и клинични условия, което ще разкрие един напълно нов клон на актуалната медицина.

Тъй като RETFound проправя пътя за по-достъпно и тъкмо разкриване на заболявания, откривателите чакат с неспокойствие приложението му в други комплицирани способи за здравна визуализация, което може да докара до гражданска война в цялата област на здравната диагностика.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР