Учени представиха нова, опростена технология за борба с бактериите на

...
Учени представиха нова, опростена технология за борба с бактериите на
Коментари Харесай

Нова ултразвукова лепенка само за 15 минути премахва 99,7% от бактериите на акнето

Учени показаха нова, опростена технология за битка с бактериите на акнето без антибиотици. Терапевтичната лепенка освен се бори с патогена, само че и провокира регенерация на кожата посредством освобождение на наночастици.

Акнето се предизвиква от несъразмерната секреция на себум, който запушва космените фоликули. Това основава микросреда с ниско наличие на О2, в която бактериите Propionibacterium acnes процъфтяват. Като средство за лекуване се употребяват антибиотици, локално или перорално, само че страничните резултати на тази терапия не постоянно са оправдани.

Учени от университета в Хонконг се постараха да разработят просто лекуване без потребление на антибиотици. Те са употребявали технологията на лепенки с микроигли, които безболезнено проникват в горния пласт на кожата, с цел да освободят лекарството.

Новият лейкопласт за лекуване на акне съдържа наночастици от метално-органични структури (MOF) и цинк, написа New Atlas. След като попаднат в кожата, наночастиците се подтикват от ултразвук, с цел да създават реактивни кислородни типове, които убиват бактериите.

Експериментите върху лабораторни мишки демонстрираха, че въздействието в границите на 15 минути убива 99,73 % от бактериите Propionibacterium acnes. Цинковите йони, създадени от наночастиците, задействат регенеративни процеси, като оказват помощ на фибробластите да възстановят кожата.

Авторите са на мнение, че тяхната технология може да обезпечи лекуване и на други кожни инфекции, породени от гъбички и вируси. Засега продължава предклиничната фаза на проучването.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР