Учени откриват, че фотоните, излъчвани от атомите, които се движат

...
Учени откриват, че фотоните, излъчвани от атомите, които се движат
Коментари Харесай

Учени откриха парадокс в теорията на Айнщайн

Учени откриват, че фотоните, предавани от атомите, които се движат през вакуум, изпитват мощ, сходна на търкане, в никакъв случай откривана до момента. Това не е просто ненадейно, само че също по този начин оспорва един от най-важните правила на Теорията на относителността на Айнщайн, написа НаукаOFFNews.

Изследователи от Университета на Глазгоу разкриват в теорията на Айнщайн абсурд, кадърен да наруши правилото на равенството на инерциални насочни системи, който сме приели като нещо естествено и може да докара до разрушаването на основите на физиката.

Противоречията учените изясняват на страниците на изданието Journal of Modern Optics. Според създателите резултатът е доста действителен, само че не съставлява нарушаване, а нов метод да се стигне до E=mc 2, написа Алфредо Карпинети (Alfredo Carpineti) в IFLScience.

Съгласно правилото на относителността, в случай че няма външни сили един имобилен обект остава имобилен, а обект в придвижване ще продължи да се движи с непрекъсната скорост. Тоест за тела в положение на покой или отмерено придвижване, законите на физиката работят по еднакъв метод.

Този принцип за първи път е разказан от Галилей през 1632 година и се трансформира в крайъгълен камък на механиката и в последна сметка на теорията на Айнщайн.

Екипът изследва това във възбуден атом с две енергийни равнища. Такъв атом ще излъчи фотон, с цел да премине от възбудено към главно положение. Ако атомът е неподвижен, откакто излъчи фотон, ще се отдръпне, тъкмо както се чака. Но в движещ атом, според от това в коя посока се излъчва фотонът (назад или напред), импулсът не се резервира. Това провокира резултата на Доплер и основава много проблеми с теорията.

Парадоксът е в това, че отдалечаващият се атом излъчва фотони, които се намират по-близо до алената част на спектъра и имат по-малко сила, в сравнение с фотоните на приближаващия се атом, които са отместени към виолетовата част на спектъра. При придвижване на атома частицата светлина, ориентирана в посоката на придвижване ще поеме повече сила от излъчената в противоположната посока. А в атома неподвижен импулсът се трансформира еднообразно.

Това демонстрира, че за движещ се атом междинният подтик понижава, а за атом неподвижен той не се трансформира.

" Накратко, появява се мощ на търкане, обвързвана със спонтанното лъчение. Наличието на мощ в една инерциална насочна система, която не съществува в друга, наподобява е в несъгласие с правилата на относителността и на Айнщайн, и на Галилей. Следователно имаме абсурд ", изясняват в публикацията откривателите Стивън Барнет (Stephen Barnett) и Матиас Сонлайтър (Matthias Sonnleitner) от Университета в Глазгоу.

Обикновено в образците, които илюстрират закона за опазване на импулса, се демонстрират измененията в скоростта на въртенето на кънкьори, чиято маса остава една и съща. Тъй като импулсът подхожда на творбата на масата със скоростта, учените изясняват парадокса с това, че съгласно правилото на еквивалентността на масата и силата на Айнщайн, при лъчение на фотон, тялото става по-леко. И по този начин импулсът се резервира и освен че парадоксът е решен, само че и дава опция на откривателите да получат познатото уравнение E=mc 2 по нов метод.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР