Учени откриха нови доказателства, че климатът на Марс е бил

...
Учени откриха нови доказателства, че климатът на Марс е бил
Коментари Харесай

Curiosity на НАСА откри смяна на сезоните и следи от наводнения на Марс

Учени откриха нови доказателства, че климатът на Марс е бил изцяло друг. Ако в този момент планетата е студена и суха, в далечното минало на планетата е имало промяна на сезоните и е имало наводнения. Такива изводи бяха дефинирани в публикация, оповестена в списание Nature.

Уилям Рапин и сътрудници от Френския институт по астрофизика и планетарни науки в Тулуза проучиха данни от марсохода Curiosity, който работи в марсианския кратер Gale като част от задачата на NASA Mars Science Laboratory, от 2012 година насам. Представените фотоси демонстрират, че на повърхността на кратера се вижда „ модел “ от шестоъгълници. Според учените той е зародил заради циклични промени във времето - от несъразмерна влага (приливи, наводнения) до суша. „ Следите от мокри и сухи цикли се смятат за значими и може би нужни за добиологичната химическа еволюция “, акцентират създателите на обявата.

Мрежа от пукнатини е открита сред пласт, богат на глина, и пласт, богат на солни минерали – сулфати. Глинестите минерали нормално се образуват във вода, до момента в който сулфатите се образуват, когато влагата изсъхне. Освен това тези пукнатини са ситуирани плитко, което значи, че водата е проникнала единствено на няколко сантиметра дълбочина.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР