Учени откриха неизвестна досега глава от Библията., Тя е на

...
Учени откриха неизвестна досега глава от Библията., Тя е на
Коментари Харесай

На повече от 1500 г.: Учени откриха нова глава от Библията

Учени откриха незнайна до момента глава от Библията., Тя е на повече от 1500 години. Историци от Австрийската академия на науките са употребявали ултравиолетова светлина, с цел да открият новата глава от Библията, която е била скрита под друга част от текста. Откритията на учените са оповестени в списание New Testament Studies.

Защо евангелските текстове са първата ни декларация за самостоятелност?

Изследователи изследват един от първите ръкописи на Евангелието от Матей, написан преди 1500 години. Книгата се намира във Ватиканската библиотека. Това е първата книга от Новия завет и първото от четирите канонични евангелия.

Откритият от учените текст е първата версия на 12. глава. Според създателите откритието дава нов взор върху най-ранните стадии от еволюцията на библейския текст и показва някои разлики от актуалните преводи на Свещеното писание.

Книгата е позната и като Славейкова Библия, а поради доктор Лонг - и като Протестантската

Например в истинската гръцка версия на Евангелието от Матей в глава 12 се споделя: „ В това време Исус минаваше през засетите ниви в събота; учениците му бяха гладни и започнаха да късат зърното и да го ядат. Наскоро откритият сирийски превод обаче е малко по-различен: „ те започнаха да събират класовете, да ги търкат в ръцете си и да ги ядат “.

За проучването си учените употребяват ултравиолетови фотоси на всички страници на книгата. По този метод те са могли да видят по-ранния текст, написан върху палимпсест, което е тип античен ръкопис. По-ранните хора постоянно са пишели нов текст върху остарелия, като че ли са рисували върху предходния.

С помощта на ултравиолетова светлина обаче могат да се видят всички пластове на текста. В този съответен случай първият, автентичен текст е бил прикрит под три пласта.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР