Учени откриха четири фосила на жаби в кехлибар на 99

...
Учени откриха четири фосила на жаби в кехлибар на 99
Коментари Харесай

Учени с феноменална находка на повече от 99 милиона години

Учени откриха четири фосила на жаби в кехлибар на 99 милиона години в Мианма, които са най-ранното доказателство за живота на земноводните във влажни тропически гори, заяви Сайънс дейли.
Жабите съществуват от най-малко 200 милиона години. Ранни данни за тях обаче няма. Те са дребни и нежни и не се резервират добре. Известните фосили са най-вече на по-солидни типове в суха среда, въпреки и през днешния ден жабите да живеят най-вече в тропическите гори.
Кехлибарените депозити в Мианма дават неповторим взор към античната горска екосистема, с фосилизирани мъхове, бамбук, водни паяци и кадифени червеи. Първите жаби, открити в тях, демонстрират, че земноводните са населявали тропическите гори още през интервала креда преди 99 милиона години.
Жабите в кехлибар са огромна необичайност. Намирани са в Доминиканската република и Мексико и са надлежно на към 40 милиона и 25 милиона години.
Най-добре непокътнатият фосил на жаба в кехлибара от Мианма е на изчезналия от дълго време тип Електрорана лимое. Жабата е дълга малко повече от 2 см. Вижда се ясно черепът й, предните крайници, част от гръбнака и част от заден крайник. С нея е починал и бръмбар, който тя евентуално се е готвела да изяде.
Останалите фосили се състоят от два предни крайници и отпечатък от жаба. Фосилите са изследвани от учени от Китайския университет по науки за земята в Пекин и от университета на Флорида.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР