Учени откриха две органични съединения, които са от съществено значение

...
Учени откриха две органични съединения, които са от съществено значение
Коментари Харесай

Учени откриха доказателство, че животът на Земята е дошъл от Космоса

Учени откриха две органични съединения, които са от значително значение за живите организми, в проби, извлечени от метеорита Рюгу. Това изобретение поддържа изказванията, че животът на Земята е пристигнал от Космоса чрез метеорити преди милиарди години.

Откритите детайли са урацил и ниацин. Те са били в проби, взети от метеорита Рюгу през 2019 година и пристигнали на Земята през 2020 година от Японската галактическа станция. Урацилът е един от химическите градивни детайли за РНК, молекула, носеща инструкции за създаване и действие на живите организми. Ниацинът, именуван още витамин B3 или никотинова киселина, е жизненоважен за техния метаболизъм.

Пробите от Рюгу, които наподобяват като тъмносиви парчета, бяха превозени 250 милиона км назад на Земята и върнати на повърхността на нашата планета в запечатана капсула, която кацна през 2020 година в отдалечената пустота на Австралия за разбор в Япония.

От години учени размишляват върху разнообразни теории за появяването на живот на Земята. Новите открития са солидно доказателство в поддръжка на теорията, че комети и метеорити, които са нападали Земята преди милиарди години, са помогнали на микроорганизмите да стартират своя живот.

Това не е първото доказателство за тази догадка. Преди време учени откриха други основни органични молекули в богати на въглерод астероиди, открити на Земята. Но тогава изникнаха въпроси дали тези галактически скали не са били нечисти от околната среда на Земята.

„ Нашето основно изобретение е, че урацилът и ниацинът, които са от биологично значение, в действителност участват в извънземни среди и може да са попаднали на Земята като съставен елемент на метеорити и астероиди. Подозираме, че са имали роля в еволюцията на Земята и евентуално за появяването на първия живот “, сподели астрохимикът Ясухиро Оба от университета Хокайдо в Япония, водещ създател на проучването, оповестено в списанието Nature Communications, предава Reuters.

Тези молекули бяха открити в девствена извънземна среда “, сподели Оба. „ Пробите бяха непосредствено взети от астериода и върнати на Земята. Накрая бяха занесени в лабораторията, без да е имало никакъв контакт със земни замърсители “.

Съществуването на РНК без урацил не би било допустимо. Молекулата на РНК, присъстваща във всички живи кафези, е жизненоважна за кодирането, регулирането и интензивността на гените. РНК има структурни сходства с ДНК, молекула, която носи генетичния проект на организма.

Ниацинът е в основата на метаболизма и може да помогне за производството на „ сила “, която зарежда живите организми.

Органичният астрохимик и съавтор на проучването Йошинори Такано от Японската организация за морска земна просвета и технологии (JAMSTEC) сподели, че с неспокойствие чака резултати, които би трябвало да излязат през септември от различен метеорит. Американската галактическа организация НАСА, по време на своята задача OSIRIS-REx взе проби през 2020 година от метеорита Бену.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР