Учени откриха череп на голям хищен динозавър, живял преди 85

...
Учени откриха череп на голям хищен динозавър, живял преди 85
Коментари Харесай

Учени откриха череп на хищен динозавър отпреди 85 млн. години

Учени откриха череп на огромен граблив динозавър, живял преди 85 млн. години в Южна Америка. Останките бяха открити в Патагония, Аржентина. Животното е било високо близо 5 метра, а на локален език името му в дословен превод значи „ този, който всява боязън “ – Llukalkan aliocranianus.

Подобно на Тиранозавър рекс този динозавър е ходел на два крайници и е имал къси ръце. Размерите му обаче са били несравними с колоса Т-рекс. Освен това е имал дребни рога и пръсти и е тежал сред 1 и 5 тона. За съпоставяне африканският слон тежи към 6 тона.

„ Всяващият боязън “ е имал извънредно добър слух, което пък го е правело отличен ловджия. Учените пресмятат, че е живял през последния интервал от мезозойската епоха – Креда. Това е и последната епоха на динозаврите на Земята.

До него специалистите откриват кости на различен граблив динозавър, което по думите им е извънредно извънредно. Viavenator exxoni е бил по-голям на размери от LLukalkan. Учените смятат, че в случай че са живеели на едно и също място, то те са споделяли една и съща екологична ниша и са имали обща плячка, за която са се съревновавали даже между тях.
Снимка: Getty Images
Няколко значими открития бяха направени през последните десетилетия в Аржентина. През 2014 година едно от тях беше кост на динозавър, тежащ колкото 14 африкански слона. Дотогава се смяташе, че фосилите принадлежат на най-големия див звяр от мезозоя откриван до момента.

Наскоро обаче тезите бяха сложени под въпрос след разкопаването на костите на различен динозавър - растителнояден Титанозавър на почти 98 млн. години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР