Учени от Великобритания създадоха първия синтетичен човешки ембрионБиляна Боневаот Биляна

...
Учени от Великобритания създадоха първия синтетичен човешки ембрионБиляна Боневаот Биляна
Коментари Харесай

Учени от Великобритания създадоха първия синтетичен човешки ембрион

Учени от Англия сътвориха първия синтетичен човешки ембрионБиляна Боневаот Биляна Бонева18:54, 17.06.2023Чете се за: 02:37 мин.По светаучени великобритания сътвориха първия синтетичен човешки ембрионСлушай новината
Play
Прочетете още

00:27
-02:27
Mute

Settings
Слушай новините днесСподелете:FacebookTwitterFacebook Messenger
Във Англия учени сътвориха синтетичен човешки ембрион. Откритието може да помогне при проучванията на генитични отклонения и за попречване на спонтанните аборти. Научното изобретение обаче повдигна доста етични и правни въпроси.

Създаден е в лаборатория, без сперматозоиди и яйцеклетка. Той няма биещо сърце, нито първи проблясъци на мозък. Но съдържа кафези, от които се образуват плацентата, жлъчната торбичка и самият ембрион.

" Използвани са стволови кафези. Синтетичният ембрион може да се развие до стадий, който подхожда на 14-ия ден от развиването на човешкия ембрион ", сподели проф. Робин Ловел-Бадж, шеф на лаборатория в института " Франсис Крик ".

Използването на синтетични ембриони в действителния живот надали скоро ще се случи. А и сегашните законодателства не разрешават имплантирането им в пациенти. Откритието обаче може да реши доста настоящи проблеми.

" Синтетичните ембриони могат да бъдат употребявани за проучване на разнообразни аспекти от развиването на естествения ембрион. Освен това, те могат да бъдат употребявани, с цел да разберем по кое време нещата се объркват - като спонтанните аборти, да вземем за пример. Също по този начин, синтетичните ембриони могат да оказват помощ за попречване на вродени болести ", уточни проф. Ловел-Бадж.

Дали въпреки всичко от синтетичен ембрион може да се роди бебе?

" На доктрина, в случай че се намерят подобаващите условия за развиване на тези ембриони, те могат да се развият още. Но това е огромно предизвикателство, тъй като колкото повече нараства ембрионът, толкоз по-сложно е поддържането му. Но съгласно мен, на този стадий синтетичен ембрион може да бъде развъртян до еквивалента на човешки ембрион в 21-ия ден ".

Научен пробив, който провокира вълна от реакции. Отвъд ентсуиазма на учените се чуха и рецензии - дали е морално да се основава ембрион с изследователска цел, в случай че съществува даже и теоретична опция от него да се развие живо създание.

Въпреки това основателите на синтетичния ембрион са уверени, че откритието им ще помогне да бъдат разгдани доста секрети от първите мигове на човешкия живот.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР