Учени от University of Alberta в Канада са идентифицирали протеин

...
Учени от University of Alberta в Канада са идентифицирали протеин
Коментари Харесай

Установена е причината за опасните усложнения при коронавирус


Учени от University of Alberta в Канада са разпознали протеин в кръвта, който способства за цитокиновата стихия - рисково положение, което постоянно предизвиква гибел при пациенти с тежък COVID-19. Освобождаването на цитокини корелира с равнището на протеина галектин-9 в кръвната плазма: колкото е по-високо то, толкоз по-голяма е вероятността от цитокинова стихия. Това се оповестява в публикация, оповестена в списание mBio.
Изследователите анализирали кръвната плазма на 120 пациенти с COVID-19. Оказало се, че равнищата на галектин-9 при тези пациенти са доста по-високи, в сравнение с при хора с ХИВ и рак, при които наличието на този протеин също е над естественото. Учените стигнали до извода, че високото равнище на галектин-9 може да е благонадежден биомаркер за коронавирусната зараза SARS-CoV-2, както и предиктор за съществени затруднения.
Галектин-9 се свързва с имунните кафези и ги кара да освобождават бързо противовъзпалителни цитокини в отговор на зараза с COVID-19. Прогресивното инфектиране предизвиква увреждане на тъканите, което пък освобождава още повече галектин-9 и задейства още повече продуциращи цитокин имунни кафези. Дори в случай че пациентите преживеят систематичното инфектиране в тялото, което нарушава действието на вътрешните органи, те ще страдат от дълготрайните резултати на заболяването, известни като постковиден синдром.
Макар че лактоза или антитела срещу галектин-9 могат да се употребяват за средства, инхибиращи белтъка, към днешна дата на пазара няма препарати, особено предопределени за блокиране на галектин-9. Учените имат намерение да потвърдят посредством опити с животни, че потискането на този протеин в действителност може да понижи увреждането на организма от цитокиновата стихия.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР