Учени от университета в Упсала, Финландия, са разработили нов модел

...
Учени от университета в Упсала, Финландия, са разработили нов модел
Коментари Харесай

Вселената: Разширяващ се балон в ново измерение?

Учени от университета в Упсала, Финландия, са създали нов модел за Вселената – подобен, който може да реши загадката на тъмната сила. Тяхна публикация, оповестена в изданието Physical Review Letters, предлага нова структурна идея за Вселената, включваща и тъмна сила.

Според нея Вселената се движи върху разширяващ се балон в в допълнение измерение.

Известно е през последните 20 години, че Вселената се уголемява с непрестанно ускоряваща се скорост. Обяснението е „ тъмната сила “, която я прониква отвред, и я кара да се уголемява. Разбирането на природата на тази тъмна сила обаче, остава една от най-важните загадки за фундаменталната физика.

Досега вярата беше, че отговор на тази мистерия ще даде „ теорията на струните “. Според тази доктрина цялата материя се състои от дребни, вибриращи „ струнни “ обекти. Теорията също по този начин изисква да има повече пространствени измерения от трите, които са част от ежедневните познания на хората. В продължение на 15 години имаше модели в Струнната доктрина, за които се смяташе, че пораждат тъмна сила. Въпреки това, те са подлагани на все по-тежки рецензии и няколко откриватели в този момент настояват, че нито един от препоръчаните до момента модели не е правилен и използван.

В публикацията на учените от университета в Упсала се предлага напълно нов модел за тъмната сила и нашата Вселена. Според него Вселената се движи върху разширяващ се балон в ново, в допълнение измерение. Цялата Вселена е настанена на ръба на този разширяващ се балон. Цялата съществуваща материя във Вселената подхожда на краищата на струните, които се простират в спомагателното измерение. Изследователите също по този начин демонстрират, че разширяващите се балони от този тип могат да зародят в границите на Теорията на струните. Възможно е да има повече балони като нашия, съответстващи на други вселени.

Моделът на учените от Упсала обезпечава нова, друга картина за основаването и бъдещата орис на Вселената, като тя може също по този начин да проправи пътя за нови способи за тестване на теорията на струните.

Публикувано в ScienceDaily.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР