Учени от университета в Манчестър, Англия, идентифицираха нов метод за

...
Учени от университета в Манчестър, Англия, идентифицираха нов метод за
Коментари Харесай

Специалисти откриха метод за защита на косата при химиотерапия

Учени от университета в Манчестър, Англия, идентифицираха нов способ за отбрана на космените фоликули при химиотерапия, посредством който се предотвратява косопадът по време на лекуването, оповестява уеб сайтът MedicalXpress, представен от Българска телеграфна агенция.

Специалистите са употребявали инхибиторите CDK4/6, които блокират клетъчното разделяне, като не оказват токсично влияние върху фоликулите. При това космите стават по-малко уязвими към таксаните - противоракови препарати, които се одобряват в битката с рака на млечната жлеза.

Било открито, че таксаните влияят върху стволови кафези в корените на космите. От тези стволови кафези се образуват специфични делящи се кафези. Учените обаче не са наясно какъв е обвързваният с увреждането на фоликулите механизъм. Не е ясно също за какво у едни хора косопадът е по-силен, а други - по-слаб, в случай че одобряват идентични дози от препарата.

Към този миг хиляди пациентки в Съединени американски щати се готвят да съдят фармацевтичната компания "Санофи " поради неналичието на предизвестие за риска от непрекъснат косопад при лекуване с препарата й "Taxotere ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР