Учени от университета в Ливърпул, Кралския колеж в Лондон и

...
Учени от университета в Ливърпул, Кралския колеж в Лондон и
Коментари Харесай

COVID състарява мозъка с 20 години, установиха учени

Учени от университета в Ливърпул, Кралския лицей в Лондон и университета в Кеймбридж разкриха тежките резултати на COVID-19 върху мозъка. Резултатите от изследването са оповестени в списание Nature Medicine.

Учените са открили, че пациентите, приети в болница с COVID-19, демонстрират по-лоша когнитивна функционалност 12-18 месеца след изписването спрямо контролната група. Това утежняване е обвързвано с понижен размер на мозъка, както и с нараснали равнища на протеини, свързани с увреждане на мозъка. Данните демонстрират, че когнитивното увреждане е еквивалентно на 20-годишно обикновено стареене.

За изследването бяха привлечени 351 пациенти. Всички те прекараха COVID-19 в тежка форма и с хоспитализация. Техните когнитивни резултати бяха съпоставени с тези на 3000 контролни групи. В допълнение към когнитивните проби, бе употребена магнитно резонанса томография (MРТ) за оценка на размера на мозъка и кръвни проби за премерване на равнищата на биомаркери, свързани с увреждане на нервните кафези.

Резултатите от изследването демонстрират, че се следят когнитивни дефицити при пациенти с COVID-19, даже в случай че не са имали обилни неврологични затруднения по време на хоспитализация. Това демонстрира, че COVID-19 е в положение самичък да аргументи когнитивно увреждане, без явни неврологични диагнози. MРТ анализът също сподели понижен размер на мозъка в области, свързани с когнитивната функционалност.

Изследователите също по този начин означават, че нарасналите равнища на протеини за увреждане на мозъка в кръвта са свързани с понижения размер на мозъка, което допуска биологични механизми, които са в основата на когнитивното увреждане след COVID-19. Учените възнамеряват да проучат дали тези механизми могат да се следят и при други тежки инфекции, като грип.

Констатациите акцентират нуждата от спомагателни проучвания на дълготрайните резултати на COVID-19 върху мозъка и когнитивните функционалности. Особено значимо е да се изследва дали сходни аномалии могат да зародят при леки форми на болестта и по какъв начин да се разработят ефикасни лечебни тактики за постковид синдрома.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР