Учени от университета в Кеймбридж обявиха, че са обучили овце

...
Учени от университета в Кеймбридж обявиха, че са обучили овце
Коментари Харесай

Овцете разпознават човешки лица, обявиха учени

Учени от университета в Кеймбридж оповестиха, че са обучили овце да разпознават лицата на известни английски и международни персони като някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама, актьорите Ема Уотсън и Джейк Джиленхол и известна водеща от Би Би Си. Това оповестиха английската социална медия и " Ройтерс ", като цитираха обява в научното списание Open Science.

Изследването цели да помогне за по-пълноценното схващане на невродегенеративните болести, в това число синдрома на Хашимото, които се отразяват на когнитивните качества.

Учените показвали на осем овце изображения на човешки лица на два компютърни екрана. На единия имало чужд човек, от другата - една от четирите звезди. Успехът в разпознаването (избирането на " верния " екран, тласъкът за което е хранителен) бил към 80% - толкоз висок, че съгласно откривателите е доста надалеч от случайността.

На базата на досегашните проучвания учените знаеха, че овцете разпознават други овце и хора, които се грижта за тях и които към този момент са виждали неведнъж. Все отново учените повторили опита с последната категория. Между фотоси на непознати били поставени и лица на хора, които поставят грижи за тях и резултатът не бил разочароващ, написа Би Би Си. " Показахме, че качествата на овцете за различаване на лица са много напреднали, сравними с тези на хората и маймуните, " сподели в изказване професор Джени Мортън, управлявал проучването.

Учените показвали и изображения на същите персони, снимани от разнообразни ъгли. При тези случаи триумфът в разпознаването понижен с към 15%, само че равнището му показвало, че не става дума за случайност: съгласно откривателите то е сравнимо с резултатите при хората.

Изследователите споделят, че в бъдеще може да е забавно да се изследва дали овцете могат да разграничават освен лица, а и изражения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР