Учени от Университета на Манчестър са започнали тестове на нова

...
Учени от Университета на Манчестър са започнали тестове на нова
Коментари Харесай

Учени ще търсят изчезнали метеорити в Антарктида

Учени от Университета на Манчестър са почнали проби на нова система, която ще търси " изчезнали " астероиди в Антарктида, оповестява БиБиСи. Смята се, че под ледовете на континента има доста " забравени " астероиди, които са доста богати на желязо.

В момента на Антарктида се намират приблизително по 10 пъти по-малко богати на желязо астероиди по отношение на другите райони на планетата. Според учените над Антарктида падат същото количество астероиди като на всички места другаде по Земята. Тяхното разкриване обаче е доста по-трудно поради леда.

Затова учените създават нова технология, която може по-лесно да засича сходни " изчезнали " астероиди. Тя е основана на миньорски техники, само че приспособена към спецификите на леда. Системата към този момент е тествана с изкуствени астероиди сложени в глетчер и се е справила добре. Остават последни елементи, които учените считат, че ще могат да изгладят едвам, когато технологията стартира да се употребява в действителни условия.

Повечето астероиди са напълно дребни, почти колкото палец, което прави откриването им много мъчно. Конкретно в Антарктида придвижването на ледовете последователно ги изтласква нагоре към повърхността и океана, само че това се случва най-вече със скалистите астероиди. Според учените, богатите на желязо астероиди събират повече слънчева топлота, което нагрява леда задоволително, с цел да потънат още веднъж по-дълбоко.

По-късно тази година учените ще създадат изследване на място, с цел да изберат най-подходящите райони в Антарктида за първото стартиране на новата система. Целта е през 2019 година или най-късно през 2020 година да стартира и действителното търсене на астероиди. Всички открития ще бъдат изпратени в университета, с цел да бъдат изучени и съхранени./ vesti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР