Учени от Университета на Флорида са се заели да направят

...
Учени от Университета на Флорида са се заели да направят
Коментари Харесай

Нов научен експеримент: На Луната ще могат да се отглеждат растения

Учени от Университета на Флорида са се заели да създадат допустимо развъждането на лунни растения. Това ни приближава с една стъпка до построяването на цивилизация, оттатък Земята. Изследователите на Космоса към този момент са измислили по какъв начин да основат костюми, в които се задържа О2, да построят галактически кораби за заслон и да рециклират вода за хидратация. 

Засега развъждането на растения непосредствено на повъхността на Луната не е в областта на опциите на учените , заради метеорологичните условия на Луната, и заради неналичието на въздух и вода. Въпреки това обаче учените са употребявали лунна пръст за развъждане на растения в базата. 



След три кандидатствания пред НАСА за проби от лунна пръст от задачите " Аполо ", откривателите бяха утвърдени и съумяха да създадат първия опит в историята за отглежадне на лунни растения. НАСА даде позволение за плана и изпрати 12 гр. лунен реголит - примес от скални частици от сивата пръст на Луната. Оказва се обаче, че отгелждането на лунни растения е мъчно, колкото и наподобява.

На Луната липсва въздух и вода, а температурата се променя от +90 до -120 градуса по Целзий. Също по този начин растенията се нуждаят и от почва, а сивата пръст, намираща се на повърхността на Луната не е близка до тази на Земята.

Оказва се, че лунните растения въпреки всичко порастват , въпреки и не в обилие. Учените засадили Arabidopsis thaliana - постоянно изучаван и добре прочут вид от фамилията на синапените растения. Всички растения покълнали по един и същи метод и почнали да порастват по един и същи модел до към седмица след 20-дневния интервал на напредък.

Кръстосаното проучване на реголита, в който порастват по-слабите растения, демонстрира на учените, че в по-свежата лунна пръст от задачата " Аполо 17 " порастват по-силни растения. Това допуска, че зрелостта на пръстта води до по-здравословен напредък. 

Така учените от Университетът на Флорита потвърждават, че растения в действителност могат да порастват на луната, макар че лунните растения едвам оцеляват и към момента не са бизо до преуспяване. Екипът от учени създал среда, която трябвало да прилича база на станция на Луната, а не плантация непосредствено на лунната повърхнина.

Сега, когато учените са наясно, че е допустимо растенията на Луната да порастват, те могат да вземат проби и от Луната и Марс, с цел да видят дали има биосигнали, които потвърждават, че в миналото в реголита може да е имало растения. Това би помогнало за доказване съществуването на живот и на други планети.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР