Учени от университета на Базел, Швейцария, са открили нова функция

...
Учени от университета на Базел, Швейцария, са открили нова функция
Коментари Харесай

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени от университета на Базел, Швейцария, са разкрили нова функционалност на дребния мозък , написа сп. " Протоколи на Американската академия на науките ". 

Известно е, че тази част на мозъка дава отговор за придвижването и контрола на мускулите . Настоящото изследване демонстрира, че тя играе значима роля и в запаметяването на прочувствени прекарвания .

Изследването е обхванало 1400 доброволци , които са следили разнообразни изображения - както неутрални, по този начин и прочувствено наситени, до момента в който мозъчната им интензивност е записвана с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Направените проби са посочили, че хората запомнят по-добре фотосите, които провокират у тях прочувствена реакция - както позитивна, по този начин и негативна. При това е регистрирана нараснала интензивност в дребния мозък.

Изследователите са разкрили също, че дребният мозък изпраща сигнали до други елементи на мозъка, в това число амигдалата и хипокампуса, за които към този момент е известно, че играят значима роля при образуването на паметта и обработката на страстите .

" Резултатите демонстрират, че дребният мозък е неразделна част от мрежата, която е виновна за по-доброто предпазване на прочувствена информация ", пишат откривателите.

Учените изясняват, че положителната памет за прочувствени събития е значима за оцеляването . Например, в случай че човек преживее и си спомни ужасно събитие, е по-вероятно да го избегне в бъдеще. Тази характерност обаче има и противоположна страна - мощните отрицателни прекарвания могат да провокират възприятие на непрекъсната тревога.

Според експертите актуалното проучване може да помогне за по-доброто схващане по какъв начин се образува посттравматично стресово разстройство и по какъв начин то може да бъде лекувано в бъдеще.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР