Учени от университета Чулалонгкорн в Тайланд са разработили структура на

...
Учени от университета Чулалонгкорн в Тайланд са разработили структура на
Коментари Харесай

Учени създадоха технология за бързо възстановяване на кораловите рифове

Учени от университета " Чулалонгкорн " в Тайланд са създали конструкция на циментова основа за бързо възобновяване на кораловите рифове, оповестява уеб сайтът на образователното заведение.

Реалистичните изкуствени рифове Innovareef имат голям брой разклонения, които предизвикват колонизацията на кораловите ларви, както и пори, позволяващи им да устоят на приливите и отливите и да обезпечат леговище на разнообразни морски типове.

Учените са покрили циментовите структури със пласт калций и фосфат.

Направените опити демонстрират, че планулите, които се заселват в структурата, порастват по-бързо, в сравнение с в естествените рифове - с към три до четири сантиметра годишно.

За съпоставяне, множеството твърди корали порастват с към един сантиметър годишно.

Един от минусите на предходните решения за изкуствени рифове, направени от автомобилни гуми, PVC тръби и циментови кубчета е, че не се сливат с подводната среда. Освен това тези изкуствени рифове от време на време биват отнесени от приливите и отливите, затрупани от пясък или се разлагат на микропластмасови боклуци.

Сглобяването на Innovareef е на правилото на блокчетата " Лего ", което улеснява превозването и построяването на структурата.

Изследователският екип е снабдил Innovareef с съоръжение за наблюдаване на морската среда, с цел да го трансформира в " умна станция ", която може да вземем за пример да мери температурата и киселинността на водата, както и приливните сили.

Непрекъснатият мониторинг на тези индикатори ще даде опция за по-ефективно развъждане на коралите, чието оцеляване е застрашено от световното стопляне.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР