Учени от Тринити колидж в Дъблин и изследователи от FutureNeuro

...
Учени от Тринити колидж в Дъблин и изследователи от FutureNeuro
Коментари Харесай

Учени установиха какво причинява мозъчната мъгла при пациенти с дълъг COVID-19

Учени от " Тринити колидж " в Дъблин и откриватели от FutureNeuro са достигнали до значимо изобретение, което дава изясненост за положението, известно като " мозъчна мъгла " и когнитивните нарушавания при някои пациенти с дълъг COVID-19, заяви електронното издание " МедикълЕкспрес ".
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32951
Резултатите от проучването са оповестени в профилираното издание Nature Neuroscience.

Известните и разказани до момента признаци на продължителната зараза COVID-19 са съвсем двеста, като множеството пациенти се оплакват най-вече от отмалялост, задъхване, проблеми с паметта и мускулни болки. Преобладаващата част от пациентите с COVID-19 се възвръщат изцяло, като продължителността на признаците над 12 седмици се смята за дълъг COVID-19. От пациентите с този вид на инфекцията под 50 на 100 имат неврологични недоволства като отмалялост, " мозъчна мъгла " и когнитивни нарушавания, добавя Българска телеграфна агенция.

Авторите на проучването са открили, че при пациентите с " мозъчна мъгла " се следи нарушаване в целостта на кръвоносните съдове на пациентите.

" За пръв път успяхме да потвърдим, че спукани кръвоносни съдове в човешкия мозък в композиция с хиперактивна имунна система може да са водеща причина за " мозъчната мъгла ", свързвана с дългия Коронавирус, сподели проф. Матю Кембъл, учител по генетика в Тринити колидж и основен откривател на FutureNeuro.

Изследването е почнало в разгара на пандемията през 2020 година върху пациенти с дълъг COVIDи с заболели, приети в болница в болница " Сейнт Джеймс " в Дъблин.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР