Учени от швейцарския университет Екол политекник федерал в Лозана проведоха

...
Учени от швейцарския университет Екол политекник федерал в Лозана проведоха
Коментари Харесай

Усещане за допир: Учени разработиха биотехника, за да помогнат на хора с ампутации

Учени от швейцарския университет " Екол политекник федерал " в Лозана организираха опити за възвръщането на чувството за мраз и топлота измежду хора, претърпели ампутации , съобщи Ройтерс.

Експертите сложиха термични електроди върху кожата на остатъчните крака на 27-те участници в тестванията, като 17 от тях съумяха да си възвърнат чувството за топлота и мраз, както и да разграничат текстурите на разнообразни повърхности като пластмаса, стъкло и мед. Изследователите се надяват, че някой ден ще могат да оказват помощ на тези хора да усетят даже топлината от човешкото допиране.

„ Чрез стимулирането на съответни елементи от остатъчните ръце на хората с ампутации, бихме могли да предизвикаме чувство в изчезналите фантомни ръце “ , сподели ръководителят на плана Солайман Шокур.

Биотехниката , която към този момент се тества в продължение на повече от две години, не включва имплантиране, а може да се носи върху кожата и е съвместима с елементарни протези.

Съавторът на изследването Силвестро Мицера твърди, че в този момент екипът възнамерява да тества устройството в по-голям мащаб , преди да го съчетае с други технологии за възстановяване на чувствата за досег измежду хората, претърпели ампутации.

„ Усетът за температура е от значително значение за предаването на информация. Той е повече от досег – провокира усеща на обвързаност. Ние сме обществени същества и топлината е значима част от това “, сподели Мицера.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР