Учени от САЩ стигнаха до извода, че Ню Йорк потъва

...
Учени от САЩ стигнаха до извода, че Ню Йорк потъва
Коментари Харесай

Проучване: Ню Йорк може да потъне заради небостъргачите си

Учени от Съединени американски щати стигнаха до извода, че Ню Йорк потъва под тежестта на своите небостъргачи. Изследването е оповестено в списание Earth's Future, представени от БТВ. 

Служители на Геоложкия институт на Съединени американски щати и Университета на Роуд Айлънд стигат до извода въз основа на сателитни данни, като моделират геоложки модел на града.

Резултатите от симулацията демонстрираха, че Ню Йорк потъва със скорост от 1-2 милиметра годишно. Не е доста, само че някои елементи на града потъват доста по-бързо. Следователно деформацията на почвата може да се трансформира в проблем освен в крайбрежните региони.

Те откриват, че почвата е податлива на налягана.

В това ново изследване учените пресмятат, че общата маса на повече от 1 милион здания в Ню Йорк е 764 милиарда кг. След това те разделят града на мрежа от квадрати с размери 100 на 100 метра и преобразуват масата на постройката в налягане, контролирано от гравитацията.

Техните оценки включват единствено масата на постройките и тяхното наличие: откривателите не са присъединили тежестта на пътищата, тротоарите, мостовете, железопътните линии и други павирани площи в Ню Йорк. Анализът на тези данни сподели, че почвата, богата на глина и неестествен насип, е изключително податлива на слягане.

По-еластични почви се връщат назад след строителството, до момента в който скалната основа, върху която са закотвени доста небостъргачи, не се движи толкоз доста. Изследователите предизвестяват, че възходящата урбанизация, в това число отводняването и изпомпването на подпочвените води, може единствено да изостри казуса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР