Учени от САЩ са установили, че молекулите на хормона на

...
Учени от САЩ са установили, че молекулите на хормона на
Коментари Харесай

Хормонът на любовта окситоцин може да поправи разбитото сърце

Учени от Съединени американски щати са открили, че молекулите на хормона на любовта окситоцин оказват удобен резултат върху сърдечния мускул и провокират процеси на регенерация, в случай че той е повреден, заяви ТАСС, базирайки се на обява в сп. Frontiers in Cell and Developmental Biology.

" Установихме, че невропептидът окситоцин е в положение да задейства възстановителни процеси в култури от човешки кардиомиоцити и в повредени сърца на риби от типа Данио рерио (риби зебра). Това проправя пътя към нови лечения за регенериране на сърдечната тъкан в човешкото тяло ", споделя Айтор Агире от Мичиганския университет.

Окситоцинът е хормон, който хората и животните отделят при непрекъснато другарство с " другата половина " или при развъждането на поколение. Първоначално учените са считали, че той е виновен само за активирането на " програмата за майчинство " и за връзката сред половете. Впоследствие обаче е открито, че хормонът въздейства върху доста други аспекти от държанието на хората и животните, в това число тяхната наивност и неустойчивост на алкохолно влияние. 

Агире и сътрудниците му ненадейно са разкрили, че окситоцинът е един от най-ефективните и мощни стимулатори на процеса на възобновяване на сърдечния мускул, предава Българска телеграфна агенция. Учените са стигнали до това умозаключение в опити с риби Данио рерио (Danio rerio), в хода на които откривателите са повреждали сърцата им с течен азот и са следили последващата им регенерация.

Хормонална регенерация на сърцето 

В рамките на тези наблюдения учените освен са следили измененията в положението и функционалността на сърдечния мускул, само че и постоянно са взимали проби от биоактивни молекули към повредения сектор на органа. Анализът на наличието им ненадейно е посочил, че в тях има доста високи концентрации на окситоцин.

Последвалите наблюдения са показали, че делът на този хормон се усилва в тялото на рибите зебра към двадесет пъти. Това е съпроводено от активиране на стволови кафези, формиране на нови кардиомиоцити и миграцията им до мястото на увреждане на сърдечната тъкан. Колкото по-висока е концентрацията на окситоцин, толкоз по-бързо протича процесът на възобновяване на сърцето.

След като откриват този феномен, учените наблюдават какво ще се случи, в случай че концентрацията на окситоцин се усили в култури, състоящи се от примес от човешки стволови кафези и кардиомиоцити. Направените опити са посочили, че хормонът на любовта в действителност подтиква образуването на нови кафези на сърдечна тъкан, както и че това не се случва, в случай че работата на клетъчните рецептори, виновни за засичането на молекулите на окситоцина, е блокирана.

Агире и сътрудниците му считат, че резултатите от опитите дават вяра, че учените скоро ще могат да разработят терапия, основана на окситоцин или сходни субстанции, която да подтикват регенерацията на сърцето при хора, претърпели тежко увреждане на сърдечния мускул. Това ще способства за спасяването на живота на голям брой пациенти, споделят в умозаключение откривателите.

Изследването е оповестено във Frontiers in Cell and Developmental Biology.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР