Учени от САЩ са разработили устройство, което може да преобразува

...
Учени от САЩ са разработили устройство, което може да преобразува
Коментари Харесай

Пробив при мозъчните импланти дава надежда за глас на парализирани хора

Учени от Съединени американски щати са създали устройство, което може да преобразува мозъчните сигнали на парализирани хора в думи с по-голяма скорост отпреди, оповестяват Франс прес и Би Би Си, базирайки се на две изявления в сп. " Нейчър ".

68-годишната Пат Бенет, която страда от амиотрофичната латерална склероза, е тествала технологията и споделя, че тя може да й помогне да остане обвързвана със света.

В мозъка на Бенет са сложени импланти, декодиращи думите, които тя желае да каже.

Американските откриватели желаят да усъвършенстват технологията си. Крайната им цел е хората, които към този момент не могат да приказват поради прекаран инсулт, мозъчни болести или парализа, да разполагат със средство да предават мислите си в действително време.

Пат Бенет язди коне и тича всеки ден, преди през 2012 година да бъде диагностицирана със заболяване, което поразява областите на мозъка, контролиращи придвижването, и води до парализа. Първото нещо, което заболяването визира, е говорът й.

За задачите на проучването на учени от Станфордския университет хирург вгради четири датчика с размерите на хапчета в мозъка на Бенет в основни за речта области, споделя и Българска телеграфна агенция.
 
Когато дамата споделя на устните, езика и челюстта си да издават звуци, с цел да образуват думи, логаритъм декодира информацията, идваща от мозъка й.

" Тази система е подготвена да разпознава кои думи би трябвало да идват преди други и кои фонеми какви думи да образуват ", споделя съавторът на проучването доктор Франк Уилет.

След четиримесечно образование на софтуера да интерпретира речта на Пат Бенет, мозъчната й активност се предава в думи на екрана със скорост 62 думи в минута - към три пъти по-бързо спрямо предходната технология.

Изследователите означават, че в естествен диалог се произнасят към 160 думи в минута, само че те към момента не са основали устройство, което хората да могат да употребяват във всекидневието.

" Въпреки % на неточност това е огромен прогрес към възобновяване на бързата връзка на хора с парализа, които не могат да приказват ", споделя доктор Уилет.

За Пат Бенет това значи, че такива хора могат да продължат да работят и да поддържат другарски и фамилни връзки ".

В друго проучване на учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско, Ан, която е с тежка парализа след инсулт, е в положение да приказва посредством дигитален аватар, който употребява личните изражения на лицето й.

Учените са декодирали сигнали от над 250 тънки като хартия електрода, вградени на повърхността на мозъка на Ан, и са употребявали логаритъм, с цел да пресъздадат гласа й въз основа на запис от речта й по време на нейната женитба.

Системата е достигнала съвсем 80 думи в минута и е правела по-малко неточности от предходните способи, разполагайки с по-голям речник.

" Това дава на потребителя капацитета след време да поддържа връзка съвсем толкоз бързо, колкото ние, и да води доста по-естествени и естествени диалози ", сподели откривателят Шон Мецгер, който има принос за създаването на технологията.

Авторът на проучването доктор Едуард Чанг е " разчувствуван " да види триумфа на мозъчния интерфейс в действително време.

Според него подобренията в региона на изкуствения разсъдък (ИИ) са били " в действителност основни " и към този момент има проекти технологията да бъде превърната в здравно устройство.

Експерти приветстват капацитета на новото проучване, само че означават, че то към момента е на доста ранен стадий.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР