Учени от САЩ са доказали, че с възрастта способността за

...
Учени от САЩ са доказали, че с възрастта способността за
Коментари Харесай

Невронна недостатъчност. Учените обясняват причината за успеха на измамниците

Учени от Съединени американски щати са потвърдили, че с възрастта способността за схващане на хората се утежнява.

Има от ден на ден доказателства, че възрастните хора са по-лесно излъгани от нарушителите. Само в Съединените щати възрастните хора са излъгани с към 28 милиарда $ годишно. Защо са толкоз лековерни и по какъв начин да им помогнем - в материала на РИА Новости.
Гени за алтруизъм
Многобройни опити демонстрират, че лековерността е генетично заложена в нас. Това е належащо за оцеляването на вида; безкористността носи доста изгоди както за индивида, по този начин и за обществото. Степента на лековерност варира сред 10-20 % според от страната. Това е потвърдено в проучвания с близнаци в Швеция и Съединените щати .

Не всичко обаче се изяснява с гените. Надеждността се трансформира с възрастта, тя е по-висока измежду възрастните хора, в сравнение с измежду младежите. Наред с очевидните преимущества, това ги прави по-уязвими. Възрастните хора са по-често излъгани, ограбени и експлоатирани. Така според Централната банка през 2020 година по-голямата част от жертвите на измами са тези над 60 години - 27%. И това е единствено при киберпрестъпленията.



© Банка на Русия

Възрастова таблица на жертвите на машинация
Как доверието въздейства на нашите решения
Способността да се разграничат надеждните хора от измамниците е сериозна, само че отслабва с възрастта, споделят учените. През последните години доста работа беше отдадена на това.

Решението на кого да се доверите и на кого не е резултат от комплициран умствен развой. Първото усещане, рекомендациите на другите и опитът са значими. Понякога един взор към лицето е задоволителен. Но даже и тук всичко се състои от доста нюанси - прелест, страсти, възраст, външна аналогия. Следователно грешките са постоянно срещани.

Лицевите знаци, на които разчитаме, с цел да оценим в началото надеждността на непознатите, не са задоволително информативни и може да остареят с времето. Трябва да ги актуализираме и да прибавим други критерии, да вземем за пример привличане на опит, разглеждане на държанието по време на връзка. Как тъкмо се случва това в другите възрастови групи не е напълно ясно. Известно е, че младите и старите еднообразно правят оценка степента на надеждност на човек въз основа на лицеви сигнали. Това значи, че тази дарба се резервира с възрастта. По-старото потомство обаче е склонно да придава по-голямо значение на първото външно усещане. Това е изключително видимо, когато поддържате връзка с непознати със подозрителен генезис или държание, само че външно прилични. Има доказателства, че с напредването на възрастта става все по-трудно да разпознаем страстите и измамата от лицето.

Учените учат процеса на взимане на решения, употребявайки разнообразни игри, по-специално проблема с Айова . Участниците би трябвало да изтеглят карти от четири тестета. В първите две картите водят до загуба след няколко хода, в другите две - до облага. Трябва да разберете кои тестета са печеливши и да теглите карти единствено от тях. Здравият човек без увреждане на мозъка елементарно взема решение този проблем, само че не аналитично, а интуитивно. При такива опити беше открито, че възрастните хора са по-склонни да се доверяват на ненадеждни сътрудници в играта, в сравнение с младежите, и като цяло елементарно губят бдителността си.

Могат ли старите хора да схващат по-добре хората? За да отговорят на този въпрос, учени от Университета на Флорида в САЩ са използвали както класическата задача от играта Айова, по този начин и нейната приспособена версия. Изображения на лица бяха сложени върху картите като улики. Надеждните бяха сложени в положителни тестета, а ненадеждните - в неприятни. Очаквано всички участници, без значение от възрастта, се оправиха със задачата.

В идващия тест положителните и неприятните лица не бяха свързани с печеливши или губещи тестета. И тук старците към този момент изостанаха. Имаха потребност от повече време, с цел да схванат съответно обстановката. Едно от обясненията е увреждане на когнитивните качества, изключително на паметта. Възрастните хора отхвърлиха да повярват, че залагането на положителни лица води до загуба и не помниха последните резултати от игрите.



CC BY 4.0 / Horta M., Shoenfelt A., Lighthall NR et al. (преведено) /

The Iowa Game Task, която беше употребена за проучване на доверието в разнообразни възрастови групи
Неправилно действие на шестото възприятие
Изследователи от Австралия , след като анализираха няколко десетки опита от целия свят, стигнаха до извода, че с възрастта хората са склонни да възприемат повече, да запомнят добра информация и да изхвърлят негативността. Това се назовава резултат на категоричност. Може би това е обвързвано с смяна в мотивацията: с възрастта човек осъзнава, че не му остава доста време и търси повече хубави страсти.

Това се удостоверява и от модела на стареещия мозък: амигдалата реагира на негативността като предна инсула, която взе участие в „ шестото възприятие “, което поражда при положение на непредвидена заплаха. В резултат на това възрастните хора разчитат непропорционално на позитивна информация, когато вземат решения. С други думи, те са по-склонни да класифицират неприятните хора като заслужаващи доверие.

Всички тези резултати са получени в лаборатории, предизвестяват учените, и би трябвало да бъдат тествани. По-специално, належащо е да се събира статистика за излъганите и да се изследват. Уязвимостта на възрастните хора явно се дължи на обстоятелството, че те са по-слабо насочени в цифровия свят. Може би поколенията, които ги следват, когато остареят, няма да са толкоз доверчиви. За да се откри това, е належащо да се започват дълготрайни кохортни наблюдения. Сега има единствено едно такова нещо.

Голям въпрос е дали е допустимо по-възрастното потомство да схваща хората по-добре. В науката тази посока е към момента в начален етап. Китайски учени се пробваха да научат възрастните хора да разчитат на възприятията си, когато гледат чужд, а не на чертите на лицето му. Този на пръв взор абсурден способ дава положителни резултати.

ПИ

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед12439Д-р Радко Ханджиев с нова книга " Унгарски дневници ": Срещу Орбан има коалиция от либерали, социалисти и неонацистиКоментарен Поглед23739Зорница Илиева: Сглобката е надали не пред разпад!? Едни изключителни избори ще бъдат глътка въздух!Алтернативен Поглед68466Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед56498Валентин Вацев: Руската победа при Авдеевка - мотив за републиканците да откажат поддръжка на УкрайнаАлтернативен Поглед39474Вежди Рашидов: В новото време на демокрацията какъв брой паметника направихме, че да бутаме!? Нито един!Алтернативен Поглед375799Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед233707Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед115226Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед98594Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен Поглед93222Проф. Николай Витанов: Аз не виждам заплаха от пряк конфликт сред НАТО и РусияАвторски:ПоследниНай-четениВелислава Дърева5529Корнелианска вендета Източник:
pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР