Учени от САЩ откриха, че рядко генетично заболяване може да

...
Учени от САЩ откриха, че рядко генетично заболяване може да
Коментари Харесай

Нов подход в генното редактиране напълно блокира ХИВ

Учени от Съединени американски щати откриха, че рядко генетично заболяване може да защищава клетките от вирусна зараза. Новият метод е бил сполучливо тестван против ХИВ и е съумял да блокира репликацията на вируса без нежелани странични резултати.

Откриването на нов метод за лекуване на ХИВ е улеснено от изследването на смъртоносното генетично заболяване MOGS-CDG. Известно е, че вярното действие на гена MOGS е от значително значение за процеса на гликозилиране, при който се синтезират и модифицират протеините. Същевременно някои вируси, като ХИВ, грип, SARS-CoV-2 и хепатит С, употребяват гликозилирани протеини, с цел да навлязат в клетките-гостоприемници.

В рамките на опитите учените от Temple University са употребявали CRISPR за редактиране на гените, блокирали са експресията на MOGS и са насочили ДНК на ХИВ-1. Това влияние върху човешките кафези, инфектирани с ХИВ, е довело до блокиране на производството на вирусни частици.

„ Тази идея е доста забавна. Като понижава способността на вируса да прониква в клетките, MOGS може да предложи още една цел за създаване на идващото потомство CRISPR за редактиране на гени, с цел да може да се унищожи ХИВ “, разяснява Камел Халили, съавтор на публикацията.

Екипът към този момент е удостоверил капацитета на лечението при представители на приматите и продължава да организира предклинични изследвания. В дълготраен проект лекуването може да открие нови благоприятни условия в битката с вирусите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР