Учени от Панама разкриха любовните техники на прилепите и как

...
Учени от Панама разкриха любовните техники на прилепите и как
Коментари Харесай

Разкриха любовните техники на прилепите

Учени от Панама разкриха любовните техники на прилепите и по какъв начин мъжките съумяват да привлекат женските екземпляри в тъмното, написа в. " Дейли мейл ".

Екипът на Мариана Муньос-Ромо от Института за тропически проучвания Смитсониън в Панама сити проучил секретите на разнообразни типове от летящите бозайници. Оказало се, че с цел да привлекат женските в цялостния мрак, самците отделят комплициран микс от слюнка, изпражнения, семенна течност и урина. По този много миризлив метод те ухажват химически евентуални партньорки. Оказало се, че минимум една десета от всички познати типове прилепи, употребяват за любовен прийом характерни миризми. Те се създават или от профилирани жлези, или посредством потреблението на лични телесни тайни.

По този метод женските могат да си изберат сътрудник и в най-непрогледния мрак. Птиците употребяват яркото си и пъстроцветно оперение, с цел да бележит своя съблазън, само че за прилепите, това е невероятно. И тук влиза в приложимост телесната миризма.

Самците употребяват своите уропатагиални жлези, които набъбват по време на сезона за чифтосване. Те изпускат специфичен секрет, който дава богата информация на самките. Прилепите се отличават с това, че мъжките и женските екземпляри на процедура са неразличими по външен тип, като се изключат половите им органи. Но по време на любовния сезон специалистите идентифицираха единствено при самците жлези и структури, способни да влияят върху обонянието на противоположния пол.

По време на проучването екипът се съсредоточил върху дългоносите прилепи от типа Leptonycteris curasoae, които се срещат във Венецуела. По време на любовния интервал самците се снабдяват с изпускаща миризма линия на гърба им, формирана от изпражнения, слюнка, урина или семенна течност. Миксът е в положение да притегли към тях женските във фертилен интервал.

Други типове пък оформяли коричка от своя " парфюм " върху предмишниците си в любовния сезон. Те оказват помощ на женските да създадат своя избор в тъмното. Миризмите се излъчват от най-различни елементи на тялото на мъжките прилепи - от главите и устите им до крилете и гениталиите им. Химическите сигнали са доста мощни и не пречат на полета на тези необикновени животни, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР