Учени от Оксфордския университет заявиха, че са открили фрагмент от

...
Учени от Оксфордския университет заявиха, че са открили фрагмент от
Коментари Харесай

Сензация: Учени показаха фрагмент от кост, която принадлежала на Свети Николай! Доказва ли това съществуването на Дядо Коледа?

Учени от Оксфордския университет обявиха, че са разкрили откъс от кост на Николай Чудотворец. С помощта на радиовъглероден разбор те са открили, че находката датира от IV век, т.е. когато се допуска, че е живял светеца, написа РенТВ.   Трябва да се напомни, че историята за Николай Чудотворец е въодушевила европейците след това да основат облика на Дядо Коледа, носещ дарове по Коледа. Според легендата Свети Никола, изобразяван с бяла брада в иконите и за който се твърди, че е починал през 343 година сл. Хр., е необятно прочут със своята благотворителност.
Костта е благосъстоятелност на отец Денис О'Нийл от Илинойс, само че по-голямата част от мощите, за които се счита, че са на светеца, се намират в италианските градове Бари и Венеция.
Целият си живот Николай е бил посветил на християнството. Той е бил грък от Мала Азия, живял през трети век след Христа. Смята се, че е настойник на моряците, почтено наказаните и децата.
Тези резултати ни окуражават да се обърнем към мощите в Бари и Венеция, с цел да потвърдим, че костните остатъци са на едно и също лице ", показва Жорж Казан, съосновател на Оксфордския център за реликви.

Смята се, че Свети Никола е живял в Мира, покрай актуалния турски град Демре, а мощите му са били пренесени от група италиански моряци.

Легендата за Дядо Коледа се заражда през XVI век във време, когато историите за Свети Никола стават известни. Няколко европейски страни честват 6 декември като празник на Свети Никола.
Превод и редакция: БЛИЦ


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР