Учени от Оксфордския университет разработиха миниатюрна литиево-йонна батерия за цяла

...
Учени от Оксфордския университет разработиха миниатюрна литиево-йонна батерия за цяла
Коментари Харесай

Създадена е най-малката литиева батерия в света – тя се побира в капка вода

Учени от Оксфордския университет създадоха дребна литиево-йонна батерия за цяла гама биологични приложения. Сглобката на батерията се побира в капка вода. Тя може да се употребява в системи за стимулиране на сърдечния мускул, за снабдяване на медикаменти и за зареждане на медицински нанороботи. Батерията е тествана върху мишки и един ден ще бъде употребена за лекуване на хора.

В основата на литиевата батерия със свръхнисък потенциал е биохидрогел. Добавянето на повърхностноактивни субстанции към разтвора образува самобитен пакет от капки биохидрогел.

Някои капки работят като сепаратор (разделител), както в огромните акумулатори, разделяйки катода и анода, а други капки съдържат йони на литиеви соли, които при основаването на верига стартират да се движат от една капка към друга, създавайки ток и евентуална разлика в противоположните краища на „ пакета “.

Обемът на всяка капка е единствено 10 nL (нанолитра). Всички съставни елементи на тази батерия са биоразградими и биосъвместими. Това беше доказано от опити върху мишки, в чиято сърдечна тъкан беше сложена такава батерия. В този случай устройството предотвратява сърдечната аритмия, породена от безредни (болезнени) съкращения на сърдечните мускули. Използването на такова устройство, което изисква минимална хирургическа интервенция за имплантиране в сърдечната тъкан ще помогне да се резервира здравето и живота на хората, защото сърдечните аритмии са една от честите аргументи за гибел.

Според учени от Оксфордския университет, които са основали батерията и са подали поръчка за патент за нея, тя може да доставя медикаменти и да служи като акумулаторен източник на сила за нанороботи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР