Учени от Нюкасълския университет в Англия разкриха един малко подозиран

...
Учени от Нюкасълския университет в Англия разкриха един малко подозиран
Коментари Харесай

Скритият страничен ефект на обезболяващите


Учени от Нюкасълския университет в Англия разкриха един малко подозиран непряк резултат на болкоуспокоителните лекарства от групата на опиоидните обезболяващи . Тези медикаменти са налични единствено с рецепта, само че с приема им постоянно се злоупотребява. Точно злоупотребяващите с опиоидни обезболяващи са най-застрашени от въпросния им непряк резултат. Той се показва в доста повишение риска от затлъстяване .

Според учените несъразмерният банкет на опиоидни обезболяващи покачва риска от затлъстяване с най-малко 95% . Това го трансформира в една от водещите аргументи проблемите с тежестта да са измежду здравните бичове на съвремието ни, засягайки най-малко 40% от популацията в международен мащаб.

Особено висок е рискът от странични резултати, засагащи тежестта, при едновременен банкет на обезболяващи и лекарства за лекуване на сърдечни болести . Учените откриват, че в тези случаи съвсем удвоеният риск от затлъстяване е съпроводен от съвсем толкоз висок риск и от метаболитен синдром и хипертония. Проучването добавя досегашните данни за директните и за страничните резултати на обезболяващите медикаменти. И досегса се знаеше, че тези медикаменти може мощно да повлияят успеваемостта на други лекарства при едновременен банкет. При злоупотреби обаче отрицателният резултат може да е още по-силен и резултатите от изследването са красноречиви в тази тенденция.

Проучването на британските учени се показва като най-значимото в последните години, изясняващо скритите опасности от несъразмерния банкет на болкоуспокоителни. То обгръща над 130 хиляди души и потвърждава, че най-сериозно затлъстяване се регистрира при тези от тях, лекувани по едно и също време против сърдечни проблеми и против болести, протичащи с хронични болкови недоволства . Затлъстяване в друга степен е открито при над 50% от тези хора.

Свързани публикации.. Наднормено тегло и затлъстяване – главен проблем при българчетата 0 Болки в кръста и меланхолия – риск от корист с опиоиди 1 Лечението с опиоиди намалява прага на болката 0

Връзката сред проблемите с тежестта и постоянния банкет на опиоидни обезболяващи се изяснява с механизма на деяние на този вид медикаменти. Той прилича този на седативните, или успокоителни медикаменти . Обезболяващите понижават склонността ни към физическа интензивност и повлияват вкусовите

усещания, усилвайки апетита за сладки храни. Тази композиция разумно покачва риска от сългосрочни проблеми с тежестта и затлъстяване.

Като съществена превантивна мярка учените показват смяна в механизма на разпределяне на опиоидни обезболяващи медикаменти на пациенти или поощряване от страна на лекарите за кратковременен банкет . Така освен ще се понижат злоупотребите и отрицателното въздействие върху тежестта, само че ще се профилактира и различен от страничните резултати на опиоидните обезболяващи – рискът от приучване към тях.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР