Учени от НАСА обявиха във вторник, че са открили планета

...
Учени от НАСА обявиха във вторник, че са открили планета
Коментари Харесай

Сателит на НАСА откри втора планета с размерите на Земята в обитаемата зона на нейната звезда

Учени от НАСА оповестиха във вторник, че са разкрили планета с размерите на Земята, обикаляща към обитаемата зона на своята звезда. Наречена TOI 700 e, планетата е част от системата TOI 700 и е 95% от размера на Земята и най-вероятно е скалиста, съгласно НАСА, която употребява данни от своя спътник за проучване на директни екзопланети (TESS).

„ Това е една от дребното системи с голям брой дребни планети с обитаема зона, за които знаем “, сподели Емили Гилбърт, постдокторант в Лабораторията за реактивни мотори на НАСА в Южна Калифорния, която управлява работата. Преди това НАСА откри три планети в същата система, наречени TOI 700 b, c и d. Планетата d също е в обитаемата зона на звездата, споделят от НАСА.

„ Новата планета е с към 10% по-малка от планетата d, тъй че системата също по този начин демонстрира по какъв начин спомагателните наблюдения на TESS ни оказват помощ да намираме все по-малки и по-малки светове “, сподели Гилбърт. Пол Херц, старши консултант на асоциирания админ на Дирекцията за научни задачи, сподели през 2020 година, че „ TESS е планиран и изстрелян особено за намиране на планети с размерите на Земята, обикалящи към околните звезди “.

На TOI 700 са й нужни 28 дни, с цел да обиколи своята звезда, наречена TOI 700, дребна звезда алено джудже, ситуирана на към 100 светлинни години от Земята.

През 2020 година младеж от Ню Йорк, стажант в НАСА, откри планета, 6,9 пъти по-голяма от Земята, която обикаля към две звезди, което учените назовават кръгова планета. От НАСА споделиха, че откритието на Улф Кукиър (Wolf Cukier) е рядко, защото сходни планети нормално са сложни за намиране и учените могат да ги открият единствено по време на директно събитие, когато едно от слънцата демонстрира понижаване на яркостта.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР