Учени от медицинския колеж Baylor в Съединените щати са установили

...
Учени от медицинския колеж Baylor в Съединените щати са установили
Коментари Харесай

Учени откриха основната причина за рака

Учени от медицинския лицей Baylor в Съединените щати са открили аргументите за дисфункция на ген, който пази организма от появяването на ракови кафези.

Екипът, управителен от доктор Лари Донехауер, професор по молекулярна вирусология и микробиология от Медицинския лицей в Байлор, изследва 10 225 проби от 32 разнообразни типове рак.

Той ги съпоставя с други 80 000 разновидности в база данни, събрана над три десетилетия от доктор Тиери Суси, професор по молекулярна биология в университета в Сорбона.

След анализиране на тази огромна извадка от данни, в този момент има по-задълбочено схващане по какъв начин разновидността на гена TP53 въздейства на рака.

Оказло се, че при пациентите с ниска преживяемост постоянно се следени разновидности в гена TP53. Той стопира растежа и деленето на клетката, когато тя е повредена или уплашена. Именно той е един от най-широко изследваните гени при рак.

TP53 е добре прочут с ролята си на туморен супресор. Той усеща клетъчен стрес или увреждане и в отговор стопира клетъчното разделяне или инициира клетъчната гибел, като по този метод предотвратява размножаването на повредена клетка.

Мутацията на този ген отстрани основен клетъчен механизъм за крах и е стъпка, водеща до рак.

Учените разкрили и четири гена, чиято висока интензивност при тумори с разновидност в TP53 също е обвързвана с неприятна прогноза за пациентите. В допълнение, недостатъци и в двете копия на гена TP53 се следят в 91 % от всички случаи на рак.

Екипът открива, че при всички проучени типове рак, TP53 разновидностите са по-чести при пациенти с по-лоша степен на оцеляване.

Загубата на второто обикновено копие поражда най-често заради повтаряне (копиране) на първото дефектно копие. Промените в гена са свързани с неустойчивостта на генома, т.е. протеинът, кодиран от TP53, взе участие в обезпечаването на целостта на хромозомите.

Източник: zdrave.to
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР