Учени от Масачузетския технологичен институт и университетите в Принстън и

...
Учени от Масачузетския технологичен институт и университетите в Принстън и
Коментари Харесай

Геоинженерството може да помогне да се избегне глобална катастрофа

Учени от Масачузетския софтуерен институт и университетите в Принстън и Харвард откриха какво е безвредното равнище на излъчванията аерозоли в атмосферата, с цел да се отрази слънчева светлина и да се понижи световното стопляне, заяви уеб сайтът Физ.орг.

Казано с други думи, слънчевото геоинженерство е единственият сполучлив способ за битка с следствията от климатичните промени, без да се нанесат вреди на околната среда.

Учените основали климатичен модел на рисковите дъждове и тропическите стихии, с цел да се изследва резултатът от геоинженерството в разнообразни региони на Земята. Били избрани рисковите стойности на температури и дъждове и на индикаторите за интензивността на ураганите.

Оказало се, че намаляването на половина на световните температури благодарение на предумишлено изхвърляне на аерозоли способства за охлаждането на планетата, смекчава резултата от измененията във водоснабдяването и компенсира над 85-процентното увеличаване на стихийните бедствия. При това отрицателни последици от потребление на геоинженерството ще се следят върху по-малко от 0,5 % от територията на планетата. Тези райони се отличават с резистентност към световното стопляне.

По думите на учените, резултатите от проучването опровергават визията, че аерозолите могат доста да влошат обстановката, обвързвана с климатичното стопляне. За да се предотврати негативният резултат, е нужно да се реши допустимото количество аерозоли в атмосферата.

Друг способ, допускащ да се избегнат катастрофичните последици от климатичните промени, е обвързван с неотложно понижаване на парниковите излъчвания. Редица учени обаче считат, че човечеството няма съвсем никакви шансове да избегне климатична злополука, провокирана от повишение на междинните температури с над 1,5 градуса Целзий. Затоплянето може да бъде прекратено само в случай че бъде сбъднат малко евентуалният сюжет, обвързван с изваждане от приложимост на всички електростанции, фабрики и даже коли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР