Учени от Масачузетския технологичен институт и Медицинския университет на Масачузетс

...
Учени от Масачузетския технологичен институт и Медицинския университет на Масачузетс
Коментари Харесай

Учени създадоха наночастици, способни да редактират гени в белите дробове

Учени от Масачузетския софтуерен институт и Медицинския университет на Масачузетс са създали нов тип наночастици, които могат да се ползват в белите дробове, където да доставят осведомителна РНК (иРНК), кодираща потребни протеини, заяви Юрикалърт.

В бъдеще сходни частици могат да се употребяват за инхалаторно лекуване на муковисцидоза, фиброза и други белодробни болести, както и за създаване на иРНК ваксини, които могат да се доставят непосредствено в белия дроб. 

В проучване с мишки Даниъл Андерсън и сътрудниците му са употребявали частиците, с цел да доставят иРНК, кодираща машинарията, нужна за технологията за редактиране на гени CRISPR/Cas9 (КРИСПъР/Кас9). Това на собствен ред може да докара до създаване на лечебни наночастици, които могат да изрязват и заменят гени, причиняващи болести.

Информационната РНК има огромен капацитет като лечебно средство за лекуване на разнообразни заболявания, породени от дефектни гени. Една от пречките за нейното потребление до момента беше компликацията при доставянето й в точната част на тялото, без да се получат резултати отвън задачата.

В актуалното проучване откривателите са си сложили за цел да разработят липидни наночастици, способни да се насочват към белия дроб.

Създадените от американските учени частици се разграждат бързо, което разрешава да бъдат изчистени от белия дроб до няколко дни и понижава риска от инфектиране. Освен това те могат да бъдат доставяни неведнъж на еднакъв пациент, в случай че са нужни повторни дози. Това им дава преимущество пред различен метод за снабдяване на иРНК, при който се употребява модифицирана версия на безвредни аденовируси. Тези вируси са доста ефикасни при доставянето на РНК, само че не могат да се ползват неведнъж, защото провокират имунен отговор у гостоприемника.

За доставянето на частиците в актуалното изследване откривателите са употребявали способ, наименуван интратрахеална инстилация, който постоянно се ползва при моделиране на доставянето на медикаменти в белия дроб. Следващата цел на учените е да създадат наночастиците по-стабилни, с цел да могат да бъдат доставяни под формата на аерозоли посредством инхалиране, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР