Учени от Лондонския имперски колеж и кралската болница Бромптън в

...
Учени от Лондонския имперски колеж и кралската болница Бромптън в
Коментари Харесай

Учени установиха нова опасност, свързана с пиенето на алкохол

Учени от Лондонския имперски лицей и кралската болница " Бромптън " в английската столица откриха, че разновидности на ген, кодиращ протеина титин, способстват за поява на сърдечна непълнота при приложимост на алкохол, заяви Лента.

Титин, прочут също като конектин , е най-големият от познатите на учените протеини. Съставен е от 38 138 аминокиселини и взе участие в съкращаването на напречно набраздените мускули на сърцето. Мутациите му провокират дилатационна кардиомиопатия, при която се усилва размерът на сърдечната празнина, без да изтъняват стените й. Това способства за развиване на сърдечна непълнота и за неочаквана гибел.



Било изследвано здравословното положение на 141 пациенти, наранени от алкохолна кардиомиопатия , която е обвързвана с несъразмерна приложимост на алкохол, да вземем за пример с изпиване на 7 бутилки вино седмично в разстояние на 5 и повече години. Оказало се, че 13,5 на 100 от участниците имат повреден ген, кодиращ протеина титин. Въпросното процентно съответствие е по-голямо спрямо това на засегнатите от алкохолна кардиомиопатия измежду цялото население.
 г ThinkStock/Getty Images

Учените също така интервюирали 716 души, наранени от дилатационна кардиомиопатия . Целта била да се разбере какво количество алкохол употребяват интервюираните. Макар нито един от тях да не консумирал задоволително за развиването на алкохолна сърдечна непълнота количество алкохол, се стигало до нарушение на сърдечните функционалности даже при малко превишаване на препоръчваното количество - 140 мл чист етанол седмично.

Резултатите от проучването са оповестени в J ournal of the American College of Cardiolog y.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР