Учени от Канада и САЩ разработиха тест, чрез който може

...
Учени от Канада и САЩ разработиха тест, чрез който може
Коментари Харесай

Учени разработиха тест, проследяващ нивото на антитела срещу разновидностите на вируса на Ковид-19

Учени от Канада и Съединени американски щати създадоха тест, посредством който може да се наблюдава равнището на антителата против другите разновидности на вируса SARS-CoV-2, причиняващ Ковид-19, заяви електронното издание Юрикалърт.

Специалистите са открили, че антителата на хората, които са имунизирани и/или са преболедували от инфекцията преди 2022 година не съумяват да обезвреждат циркулиращите сега разновидности.

" Истината е, че към момента не знаем какъв брой постоянно би трябвало да се слага ваксина, с цел да се предотврати зараза ", изяснява канадският специалист Игор Стагляр, професор по биохимия и молекулярна генетика в университета на Торонто. Той е началник на изследването. " За да отговорим на тези въпроси, имаме потребност от бързи, евтини и количествени проби, които съответно мерят равнището на обезвреждащите вируса SARS-CoV-2 антитела - тези, които предотвратяват болестта. "

В проучването взе участие и Шон Оуен, доцент по фармация и фармацевтична химия в университета на щата Юта.

Чрез нов способ създаденият тест демонстрира способността на шиповидния протеин на вируса да се свързва с рецептора ACE2, посредством който болестта навлиза в клетките.

В последните две години бяха създадени доста сходни проби, само че малко от тях са за обезвреждащите антитела, които пречат на разпространяването на вируса.

" Нашият способ, който нарекохме Neu-SATiN, е доста прецизен, бърз и на ниска цена..., и може за малко време да се приспособява към нови разновидности, когато те се появят ", изяснява Игор Стагляр.

Учените са приложили Neu-SATiN при кръвни проби, събрани от 63 пациенти с друга тежест на преболедуване на Ковид-19 и имунизация до ноември 2021 година Неутрализиращата дарба е оценена по отношение на истинския ухански вариант и разновидностите Алфа, Бета, Гама, Делта и Омикрон.

" Смятахме, че е значимо да следим хората, които са били имунизирани, с цел да установим дали към момента имат отбрана и какъв брой дълго продължава тя ", споделя Оуен. " Искахме също да проследим дали имунизацията против един вид обезпечава отбрана и против различен. "

Установено е, че обезвреждащите антитела съществуват към три - четири месеца, след което равнищата им спадат с към 70 %, без значение от преболедуването или от имунизационния статус. При хибридния имунитет, добит както посредством преболедуване, по този начин и посредством имунизация, равнището на антителата е по-високо първоначално, само че също понижават доста четири месеца по-късно.

Най-тревожното е, че инфекцията и/или имунизацията осигуряваха добра отбрана против предходните разновидности, само че не и против Омикрон или неговите подварианти BA.4 и BA.5, означават специалистите.

" Важно е да се подчертае, че имунизациите към момента обезпечават забележителна отбрана от тежко заболяване и гибел ", сподели Стагляр. Все отново той и сътрудниците му приканват за зоркост, защото по-лесно разпространяващите се подварианти BA.4 и BA.5 могат да заобикалят имунитета, добит от по-ранни инфекции с разновидността Омикрон.

" В близко бъдеще сигурно ще има нови разновидности ", сподели Стагляр. " Наблюдаването и повишението на имунитета към циркулиращите разновидности ще стават все по-важни и нашият способ може да играе основна роля в това, защото е бърз, прецизен, количествен и на ниска цена. "

Изследователите чакат, че създаденият тест за антитела ще се трансформира в скъп инструмент при взимането на решения кой се нуждае от подсилваща доза ваксина и по кое време. Това ще помогне за спасяването на животи и отбягване на въвеждането на съществени ограничавания, е мнението на специалистите.

Учените от Канада и Съединени американски щати са описали създаването си в изданието " Нейчър комюникейшънс ".

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР