Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего тестват усъвършенствани батерии(снимка:

...
Коментари Харесай

Литиево-серна батерия издържа на силен студ и екстремна топлина


Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего тестват усъвършенствани акумулатори
(снимка: David Bailot/UC San Diego Jacobs School of Engineering)

Ново потомство акумулатори, които могат да работят при рискови температури на околната среда, имат дълъг живот и обезпечават добра енергийна успеваемост, създават учени от Калифорнийския университет в Сан Диего. Такива акумулатори ще съхраняват два пъти повече сила от съществуващите и ще продължат да работят при мощен мраз и рискова топлота.

Усъвършенстваните акумулатори са основани на катоди със сяра вместо кобалт  – това е забележителна стъпка към намаление на цената им, както и към запазване на околната среда, като в допълнение употребяват специфичен електролит с отслабени йонни връзки, който разрешава на йоните да се разпределят по-равномерно по време на зареждане.
още по темата
В рамките на проучването учените са основали висококипяща версия на електролита, проправяйки пътя за акумулатори, които устоят на рискова топлота и понижат цената на системите за изстудяване на автомобилните батерии.

Използването на литиеви соли и дибутилов етер с точка на шупване 141 °C разрешава основаване на електролит, който не кипи при нагряване до „ трицифрени ” температури на околната среда – сходни условия са напълно действителни при изключително високи температури на въздуха и огромно натоварване на батерията. Също по този начин, новият електролит, в композиция с катоди, съдържащи сяра, остава работещ при температура на въздуха от -40 ° C.

Ефективността на клетките при висока температура се тества в пещ, загрята до 50 °C
(снимка: David Bailot/UC San Diego Jacobs School of Engineering)

По време на опитите учените потвърждават, че при изстудяване до -40 °C новата батерия резервира 87,5% от потенциала, а при температура от 50 °C резервира 115,9% от потенциала. Такъв значим индикатор на батериите като Кулоновата успеваемост остава над 98% в избрания температурен диапазон. С други думи, загубата на ток, получен от зарядното устройство, е по-малко от 2%.

Работата по новата батерия е оповестена в научното издание Proceedings of the National Academy of Sciences. Преди да разработят комерсиално жизнеспособна технология за всеобщо произвеждане на литиево-серни акумулатори, учените имат намерение да се съсредоточат върху удължение на живота им и в допълнение разширение на работния температурен диапазон.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР