Учени от Калифорнийския университет в Дейвис са разработили експериментален сензор,

...
Учени от Калифорнийския университет в Дейвис са разработили експериментален сензор,
Коментари Харесай

Радарите на бъдещето: как милиметровите вълни ще повлияят на строителството и на индустрията за виртуална реалност

Учени от Калифорнийския университет в Дейвис са създали пробен датчик, който може да постави основите на нова епоха на милиметровите радари.

Милиметровите радари употребяват бързи електромагнитни талази, с цел да проучват придвижването, позицията и скоростта на обектите въз основа на отразените талази. Основното преимущество на милиметровите талази е високата им сензитивност към дребни придвижвания и опцията за хващане на данни от микроскопични обекти.

Благодарение на новаторския си дизайн новият датчик е в положение да открива хиляди пъти по-малки трептения и промени в позицията на обект, 100 пъти по-малки от диаметъра на човешки косъм. Самият датчик, който е по-малък от сусамово зърно, е на ниска цена за произвеждане и има дълга самостоятелна работа.

Ръководител на изследователския план е професор Омид Момени от катедрата по електротехника и компютърни науки в Калифорнийския университет. Научната работа е оповестена в септемврийския брой на IEEE Xplore за 2023 година

Работата с милиметрови талази съставлява известно предизвикателство заради високата консумация на сила и лимитираните характерности на полупроводниците при тези честоти. Основният проблем през първата година от работата по датчика е било идентифицирането на стремежи източник на сигнал заради огромното количество разстройства.

Решението беше открито от дипломанта Хао Уанг, който предложи да се употребяват тези разстройства в противофаза за тяхното угнетяване. Именно този метод доста усъвършенства точността на датчика.

Разработеният чип е елементарен за произвеждане и има неповторим дизайн, който доста покачва енергийната успеваемост на милиметровия датчик.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР