Учени от Калифорнийския университет в Дейвис разкриха загадка, свързана с

...
Учени от Калифорнийския университет в Дейвис разкриха загадка, свързана с
Коментари Харесай

Астрономи обясниха появата на разломи на сатурновата луна Енцелад

Учени от Калифорнийския университет в Дейвис разкриха мистерия, обвързвана с появяването на разломи в южното полукълбо на сатурновата луна Енцелад , под чиято ледена повърхнина има океан, оповестява Юрик алърт.

Подобни цепнатини има само на южния полюс на луната. Те съдържат вода в течно положение, която заради някаква причина не замръзва.

Специалистите употребявали цифрово моделиране, с цел да открият какви сили оказват въздействие върху ледената обвивка на Енцелад . Известно е, че гравитацията на Сатурн провокира поява на приливни сили, които способстват за нагряване и изстудяване на луната. Най-голямото им влияние е на полюса, защото водата под ледената кора уголемява размера си, оказвайки напън върху леда.

Температурата на повърхността на Енцелад е към минус 200 градуса Целзий. Следователно би трябвало цепнатините бързо да замръзват. Но на южния полюс те не замръзват и стигат до океана под повърхността.

Учените считат, че водата в цепнатините се нагрява от приливни сили и това предотвратява замръзването й. При това освобождението от напрежението на южния полюс предотвратява появяването му на северния полюс.-->

Астрономите обясниха също механизъм, обвързван с образуване на успоредни разломи . Водата в разлома рано или късно замръзва и в краищата му се натрупва лед, а това кара ледената завивка да се огъне, до момента в който на десетки километри не се образува нова пролука.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР