Учени от Израел и САЩ сметнаха масата на всички живи

...
Учени от Израел и САЩ сметнаха масата на всички живи
Коментари Харесай

Изчислиха колко тежат живите организми на Земята

Учени от Израел и Съединени американски щати сметнаха масата на всички живи организми, обитаващи планетата ни, оповестява сп. Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS - формалният орган на Американската академия на науките). Според новите калкулации въглеродът в растенията и животните на Земята тежи 550 гигатона (милиона тона).
Учените не са считали тежестта на други детайли в състава на живите организми. По-голямата част от тях по този начин или другояче е вода, която не е взета под внимание при изчисленията, написа fakti.bg.
450 от тези 550 гигатона (80% от цялата биомаса) се падат на въглерода в растенията. 70 гигатона (13%) влизат в състава на бактериалните кафези, а 12 гигатона (2%) - на гъбите. Животните на Земята тежат едвам 2 гигатона, половината от които сформират телата на насекомите, паяко- и ракообразните.
Въглеродът, който влиза в състава на човешките тела, тежи 0,06 гигатона. Това може да наподобява незначителна маса, само че тя е повече от тежестта на всички диви млекопитаещи на планетата ни.
Опитомените животни обаче тежат доста повече от човечеството. Масата на рогатия добитък, свинете, домашните любимци и така нататък нахвърля 20 пъти тази на хората. За последните 10 000 години човешката активност е унищожила половината растения на планетата.
Тези калкулации са забавни, само че не дават цялостна картина за масата на всички живи организми на Земята, тъй като не регистрират главния източник на белтъчини - почвените микроорганизми. Рон Мило, еколог от института " Вайцман " в Израел, и сътрудниците му обаче се надяват да изработят методология за оценка на тази биомаса до края на годината.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР