Учени от Института по астрономия Макс Планк в Германия и

...
Учени от Института по астрономия Макс Планк в Германия и
Коментари Харесай

Астрономи откриха черна дупка чудовище

Учени от Института по астрономия " Макс Планк " в Германия и техни сътрудници откриха най-далечно разположената " свръхмасивна " черна дупка, известна досега. 

Поглъщащата материя голяма дупка се намира на 13 милиарда светлинни години от нас. Тя е толкоз надалеч, че я виждаме такава, каквато е била 690 млн. години след Големия гърмеж. Има маса 800 милиона пъти колкото тази на Слънцето. Успяла е да се развие до изненадващо големия си размер за относително малко време след възникването на Вселената. 

За откритието се оповестява в научното издание " Нейчър ". Тази светиня на Вселената гълтам материя в центъра на вселена, което я прави квазер. 

Материя като газ, която пропада в черната дупка, евентуално образува ултрагореща маса от материал към нея, прочут като акреционен диск.

" Квазерите са измежду най-ярките и най-далечните известни на нас небесни обекти и са основни за разбирането ни на ранната Вселена ", показва съавторът на проучването Брам Венеманс от института в Германия. Квазерите са забавни, тъй като идват от време, в което Вселената е била едвам на 5% от сегашната си възраст. По това време Космосът е започвал да се повява от интервал, изветсен като тъмните времена - тъкмо преди да се образуват първите звезди. 

" Събирането на цялата тази маса в под 690 млн. години е необикновено предизвикателство за теориите за растежа на свръхмасивните черни дупки ", споделя още съавторът на изследването Едуардо Банядос от Carnegie Institution for Science.

Новооткритата черна дупка има алено отместване от 7.54. Колкото по-голямо е това отместване, толкоз по-голямо е дистанцията ни от съответния небесен обект. 

Преди това изобретение най-далечният прочут на науката квазер беше апетитен да съществува откогато Вселената е била на към 800 млн. години. 

" Въпреки обширните проучвания, лиши над половин десетилетие, с цел да получим взор върху нещо толкоз надалеч обратно в историята на Вселената ", споделя доктор Банядос. По думите му откритието демонстрира, че явно е съществувал развой в ранната Вселена, с цел да се роди такова страшилище. Какъв тъкмо е той, следва учените да поясняват. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР