Учени от Германия и Финландия оценяват, че зоните в Балтийско

...
Учени от Германия и Финландия оценяват, че зоните в Балтийско
Коментари Харесай

Задава се екологична катастрофа в Балтийско море

Учени от Германия и Финландия правят оценка, че зоните в Балтийско море, където липсва О2, стремглаво нарастват и към този момент са достигнали обща повърхност от 70 хиляди квадратни километра . Проучването е оповестено в сп. Biogeoscience.

Експертите са проучили две 4-метрови седиментни ядра, извлечени от дъното на Архипелагово море - елементи от акваторията на Балтийско море сред Ботническия и Финския залив. В резултат на това учените са достигнали до заключението, че през последните 100 години загубата на О2 в Балтийско море доста се е нараснала .

 Покачването на морското ниво може да коства 14 трлн. $ годишно
Покачването на морското ниво може да коства 14 трлн. $ годишно

Това даже не е най-лошият сюжет

Освен това по този начин наречените " мъртви зони " са поразили съвсем всички типове морска фауна , в това число мекотели и прешленести червеи.

Според откривателите главната причина е изхвърлянето на битови, промишлени и селскостопански отпадъчни води . В тях се съдържат огромно количество хранителни субстанции, да вземем за пример азот и фосфор, които провокират бързо размножаване на водорасли .

Мъртвите водорасли потъват на дъното, където те се преработват от бактерии, които интензивно употребяват О2 и заради тази причина той последователно изчезва от морето .

Учените считат, че този развой може да се забави, в случай че количествата на замърсяването се лимитират, само че възобновяване на някои региони може да отнеме десетилетия , тъй като водораслите се развъждат и поради азота от атмосферата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР