Учени от Чехия са провели успешен експеримент, в рамките на

...
Учени от Чехия са провели успешен експеримент, в рамките на
Коментари Харесай

Превърнаха вода в проводим метал

Учени от Чехия са провели сполучлив опит, в границите на който са трансформирали вода в метал със златист цвят. За няколко секунди водата е показала проводими свойства, написа Българска телеграфна агенция, базирайки се на сп. " Нейчър ".

За задачите на опита откривателите са изстискали от спринцовка във вакуумна камера капка течна сплав от натрий и калий. След това, употребявайки водни пари, учените са основали към нея обвивка с дебелина една десета от микрометър. В резултат металните електрони и металните катиони са се стекли от сплавта във водата, прехвърляйки свойствата си върху нея. Освен че е придобила бляскав златист цвят, водата е станала проводима.

Макар това да е траяло едвам няколко секунди, учените означават, че опитът не изисква високото налягане, което нормално е належащо за превръщането на неметали в електропроводими метали.

Според геофизиците центровете на планети като Нептун и Уран съдържат вода в железно положение. Металният водород под високо налягане може да се трансформира в свръхпроводник, кадърен да организира електричество без противодействие.

Съавторът на опита Павел Юнгвирт от Чешката академия на науките споделя, че за превръщането на водата в метал е належащо налягане от 15 милиона атмосфери, каквото актуалното съоръжение не може да обезпечи. Поради тази причина той допуска, че водата може да получи свойства на проводимост по различен метод: посредством заемане на електрони от алкални метали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР